Do przepisu
Czasami do nalewek chrzanowych dodaje się nietradycyjne składniki, na przykład paprykę. A jeśli do tej nalewki dodamy ostrą paprykę, napój nabierze nie tylko ciekawego koloru, ale także pikantnego, korzennego smaku. Nawiasem mówiąc, soczysty pieprz „odbiera” stopień nalewce, więc można pić dużo chrzanu z pieprzem. A żeby zwalczyć przeziębienie i rozgrzać chory organizm, wystarczy kilka szklanek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 122,95 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,29 g/0,02 g/1,10Bez obróbki cieplnejKuchnia bułgarskaZsypDrinkNalewkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 20 PORCJI100 g świeżego korzenia chrzanu2 słodkie papryki1 papryczka chili1 litr wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Chrzan obrać, pokroić w cienkie paski i pozostawić na talerzu do wyschnięcia na kilka godzin, niczym nie przykrywając, aby nadmiar wilgoci został usunięty.
Krok 2
Paprykę obierz i pokrój w cienkie paski (nasiona zachowaj). Również drobno pokrój papryczkę chili, ale bez nasion.
Krok 3
Wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zalać wódką, szczelnie zamknąć zdejmowaną pokrywką i odstawić na tydzień w ciemne, chłodne miejsce (w szafie lub piwnicy). Codziennie potrząsaj słoiczkiem lub otwieraj i mieszaj zawartość.
Krok 4
Nalewkę przecedzić najpierw przez drobne sito, następnie przez dwie lub trzy warstwy gazy lub filtra do kawy, aż będzie całkowicie przezroczysta.
Krok 5
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić i odstawić na 3-4 dni.