Chrzan po bułgarsku

Do przepisu

Czasami do nalewek chrzanowych dodaje się nietradycyjne składniki, na przykład paprykę. A jeśli do tej nalewki dodamy ostrą paprykę, napój nabierze nie tylko ciekawego koloru, ale także pikantnego, korzennego smaku. Nawiasem mówiąc, soczysty pieprz „odbiera” stopień nalewce, więc można pić dużo chrzanu z pieprzem. A żeby zwalczyć przeziębienie i rozgrzać chory organizm, wystarczy kilka szklanek.

Złożoność: łatwo Kalorie: 122,95 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,29 g/0,02 g/1,10Bez obróbki cieplnejKuchnia bułgarskaZsypDrinkNalewkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 20 PORCJI100 g świeżego korzenia chrzanu2 słodkie papryki1 papryczka chili1 litr wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Chrzan obrać, pokroić w cienkie paski i pozostawić na talerzu do wyschnięcia na kilka godzin, niczym nie przykrywając, aby nadmiar wilgoci został usunięty.

Krok 2

Paprykę obierz i pokrój w cienkie paski (nasiona zachowaj). Również drobno pokrój papryczkę chili, ale bez nasion.

Krok 3

Wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zalać wódką, szczelnie zamknąć zdejmowaną pokrywką i odstawić na tydzień w ciemne, chłodne miejsce (w szafie lub piwnicy). Codziennie potrząsaj słoiczkiem lub otwieraj i mieszaj zawartość.

Krok 4

Nalewkę przecedzić najpierw przez drobne sito, następnie przez dwie lub trzy warstwy gazy lub filtra do kawy, aż będzie całkowicie przezroczysta.

Krok 5

Nalewkę przelać do butelki, zakręcić i odstawić na 3-4 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja