Chrust na kefirze z proszkiem do pieczenia

Chrust na kefirze z proszkiem do pieczenia

gastronomia 29 kwietnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzGarmażeria Do przepisu

Ten przepis na naprawdę cudowną „chrust” z kefiru i proszku do pieczenia zachwyci wszystkich miłośników takich pyszności. Oczywiście trudno byłoby to nazwać super zdrowym, ale w tym konkretnym przypadku mówimy jedynie o przyjemności gastronomicznej. I na pewno to dostaniesz, nawet w to nie wątp! Nawiasem mówiąc, „chrust” przygotowany według naszego przepisu jest nie tylko niesamowicie smaczny, ale także bardzo piękny! Pamiętaj tylko, aby po usmażeniu produkty wysuszyć na ręcznikach papierowych: w tym przypadku pozostaną chrupiące nawet po ostygnięciu.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 289,64 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 4 godziny Używany: 6,67 g/6,51 g/51,39PiekarniaProdukt z ciastaChrustWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIkefir – 250 mljajko – 1 szt.cukier – 100 gsól – 1/2 łyżeczki.cukier waniliowy – 10 gproszek do pieczenia – 10 golej roślinny – 35 ml + do głębokiego smażeniamąka – 400 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastacukier puder do posypania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki ciasta na „chrust”. Wcześniej wyjmij kefir z lodówki. Można go trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepły.

Krok 2

Wbij jajko do miski. Dodaj cukier, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dwie łyżki oleju roślinnego. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3

Stopniowo dodawaj mąkę za pomocą rąk lub haka miksera. Dokładnie ugniataj. Ciasto powinno być dość elastyczne i nie kleić się do rąk. Włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Ciasto na „chrust” wykładamy na blat posypany mąką. Rozwałkować na warstwę o grubości co najmniej 8 mm. Ciasto pokroić na paski o długości 8–10 cm i szerokości 3–4 cm. Pośrodku każdego z nich wykonaj pionowe nacięcie. Przełóż przez nią jeden koniec paska ciasta.

Krok 5

Przygotuj także resztę preparatów „chrustowych”. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny do głębokiego smażenia. Wrzucaj kawałki ciasta partiami i smaż z obu stron na złoty kolor.

Krok 6

Gotową chrust połóż na kilku warstwach ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Przełożyć na duży talerz, posypać cukrem pudrem i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ciastka podobne do „chrustu” znane były już w średniowieczu: przygotowywano je z ciasta na wodzie, bez jajek, w klasztorach, gdzie nie zachęcano do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Nazwa wzięła się od oczywistego, zewnętrznego podobieństwa produktów do gałęzi drzew. Później udoskonalono przepis na „chrust”, w cieście pojawiły się jajka i mleko (kefir).

PRZY OKAZJI

Do ciasta „chrustowego” na kefirze z proszkiem do pieczenia można dodać łyżkę koniaku lub wódki: to „babciny” sposób na uzyskanie szczególnie pięknej, chrupiącej skórki na powierzchni takich ciasteczek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja