Chrupiące lekko solone ogórki z czerwonymi porzeczkami
Luda 22 lipca 2015 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Tradycyjnie wyróżnia się dwa główne rodzaje konserw: do długotrwałego przechowywania i do szybkiego spożycia. To druga opcja, gotuje się szybko i jest też zjadana „od razu”. W zasadzie można je zostawić i „zawinąć” pokrywkę, ale jeśli masz je 2-3 tygodnie, to będą to zwykłe pikle, a nie lekko solone. Aby ogórki były chrupiące, dodaje się czerwone porzeczki. W tym celu czasami dodaje się rośliny o właściwościach garbujących, np. korę dębu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 19,79 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 1,11 g/0,14 g/3,59Solenie, fermentacjaKonserwowanieKuchnia białoruskaKuchnia moskiewskaKuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia ukraińskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki (krótkoowocowe, najlepiej „Nezhinsky”) – 1 kgczerwona porzeczka – 15 gałązekmięta – 10 gałązekwoda – 1 lsól – 50 gliście czarnej porzeczki – 10 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i osusz ogórki, czerwone porzeczki, pięć gałązek mięty.
Krok 2
Opłucz i wysterylizuj pojemnik do zalewania.
Krok 3
Do pojemnika włóż ogórki, porzeczki i pięć gałązek mięty.
Krok 4
Całość gotuj przez 2-3 minuty, następnie powstałą solanką zalej ogórki, czerwone porzeczki i miętę. Pozostaw na 3-4 godziny.