Do przepisu
Chrupiące chipsy według tego przepisu można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale także z selera, marchwi, buraków, batatów, pasternaka, pigwy i jabłek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 110,48 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,37 g/7,05 g/10,41PiekarnikPieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePrzekąskaFrytkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm8 marcaNa świątecznym stoleSzybkoBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI500 g ziemniaków do smażenia1 średnia cytryna3 łyżki l. oliwa z oliwek0,5 łyżeczki mielony kminekmielona ostra czerwona paprykasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w krążki o grubości 5–6 mm (najwygodniej pokroić na tarce mandolinowej). Cytrynę umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce, wyciśnij sok.
Krok 2
Wymieszaj 2 łyżki. l. sok z cytryny, oliwa z oliwek, kminek i odrobina ostrej papryki. Wlać tę mieszaninę na ziemniaki i wymieszać rękami, aż każdy plasterek pokryje się olejem ziołowym.
Krok 3
2 blachy do pieczenia wyłóż pergaminem (i tak nie zmieszczą się wszystkie plastry, pieczcie partiami) i układajcie ziemniaki w jednej warstwie, tak aby nie nachodziły na siebie. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Krok 4
Odwróć plastry i włóż ponownie do piekarnika na 10-12 minut. Krawędzie gotowych frytek zaczynają się zwijać i brązowieć. Gotowe frytki skrop większą ilością soku z cytryny, posyp skórką z cytryny i solą, ostudź na metalowej kratce.