Do przepisu
Sałatka z kopru włoskiego, orzechów włoskich i soku pomarańczowego jako dressing jest bardzo popularna w Toskanii. Do kopru włoskiego dodaliśmy rzodkiewki, daikon, marchewkę i brokuły, oliwę zastąpiliśmy olejem sezamowym i otrzymaliśmy całkowicie oryginalne danie. Ta sałatka jest bardzo orzeźwiająca i zapobiegnie przejadaniu się.
Złożoność: łatwo Kalorie: 112,69 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 4,23 g/4,33 g/16,50ChłodzenieKolacjaKolacjaDrugie danieSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 duża główka kopru włoskiego1 średni korzeń daikon4 średnie, bardzo soczyste marchewki300 g rzodkiewki400 g brokułów600 g chrupiących ogórków4–5 cm świeżego korzenia imbiru4–5 gałązek miętysok i skórka z połowy cytrynysok i skórka z 1 dużej pomarańczy2 łyżki l. ciemny olej sezamowyszczypta mielonego cynamonusólświeżo zmielony czarny pieprzlód Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij uszkodzone obszary kopru włoskiego, odetnij łodygi wraz z ziołami (łodygi nie będą potrzebne, ale warzywa zostaw do dekoracji). Koper włoski pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Rzodkiewkę również drobno pokroić. Koper włoski i rzodkiewki włóż do dużej miski z zimną wodą i dużą ilością lodu.
Krok 2
Obierz marchewki i daikon za pomocą noża do obierania. Za pomocą tego samego noża pokrój daikon i marchewkę w cienkie wstążki i umieść warzywa w lodowatej wodzie. Miskę odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W tej formie warzywa można przechowywać w lodówce do 6 godzin.
Krok 3
Do sosu obierz imbir i pokrój w paski o połowę cieńsze i o połowę dłuższe niż zapałka. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, skórką, solą, cynamonem i 2 łyżkami. l. olej sezamowy. Odstawiamy dressing do lodówki przykrytej folią na 1 godzinę.
Krok 4
Odetnij całą łodygę brokułu (nie będzie ona potrzebna) i podziel główkę na maleńkie różyczki. Za pomocą noża do obierania pokrój ogórki w wstążki. Wlać sok z cytryny na ogórki.
Krok 5
Usuń liście mięty z gałązek, ułóż je w stos, zwiń w rulon i drobno posiekaj.
Krok 6
Warzywa z lodem odcedzić na durszlaku, usunąć lód i dokładnie strząsnąć wodę. Warzywa ułożyć w naczyniu do serwowania wraz z miętą, ogórkami i brokułami. Polej dressingiem i wymieszaj rękami. Posyp olejem sezamowym i pieprzem. Podawać natychmiast, udekorowane liśćmi kopru włoskiego.