Chrupiąca marynowana cukinia

Chrupiąca marynowana cukinia

Chrupiąca marynowana cukinia Do przepisu

Cukinia dobrze komponuje się z warzywami, mięsem, rybami, drobiem i nabiałem. Można go jeść na surowo, marynowany, duszony, pieczony… Szczególnie młody i chrupiący.

Złożoność: łatwo Kalorie: 82,60 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 0,79 g/0,34 g/19,45MarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI500 g cukinii 3 szalotki 2 łyżki. l. niejodowane kostki loduDo marynaty500 ml octu jabłkowego 140 g brązowego cukru 1 łyżeczka. musztarda z ziarnami pół suszonej papryczki chili 1 łyżeczka. mielona kurkuma 1 łyżeczka. nasiona gorczycy, opcjonalnie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię bez obierania pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj cebulę. W dużej misce połącz przygotowane składniki z solą. Dodaj kostki lodu. Przykryj miskę mniejszym talerzem lub pokrywką. Ustawić ciśnienie i pozostawić na 1 godzinę.

Krok 2

Odlej wodę z miski. Cukinię osusz bawełnianym ręcznikiem, usuwając nadmiar solanki.

Krok 3

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Marynatę zdjąć z ognia i ostudzić do 40°C. Dodać cukinię i wymieszać.

Krok 4

Przygotuj 2 słoiki o pojemności 500 ml. Ułóż na nich cukinię i polej marynatą. Powinien całkowicie zakrywać warzywa. Zakręcić i włożyć do lodówki. Cukinię można przechowywać 1-2 miesiące i podawać z wieprzowiną lub białą rybą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja