Chrenowukha
gastronomia 02 lipca 2013 r Do przepisu
Lepiej coś takiego podać z tą nalewką, ale skoro nie można po prostu zjeść chrzanu, trzeba od tego odejść. Jeśli chodzi o zwroty akcji, najlepsze połączenie to czarny chleb (na przykład Borodinsky) z pikantnym chrzanem – i coś bardziej miękkiego i neutralnego, na przykład świeży młody ser (Suluguni, Adygei, Chechil) i lekko solony łosoś lub pstrąg
Złożoność: łatwo Kalorie: 178,09 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,77 g/0,09 g/4,39Kuchnia rosyjskaDrinkSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3-4 dni przed podaniem1 litr dobrej wódki1 duży świeży korzeń chrzanu5 łyżek miód kwiatowy lub łąkowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą noża do obierania usuń szorstką skórkę z chrzanu. Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój miąższ w długie słupki (o długości około 10 cm) – powinno wyjść około 12-15 takich patyczków.
Krok 2
Powstałe bloki umieść w litrowej butelce. Do małego pojemnika wlej trochę wódki, dodaj miód i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie powstałą mieszaninę wlać do butelki z chrzanem.
Krok 3
Do butelki pod szyjką wlej wódkę (zwykle nie mieści się około 100 ml). Zakręcić i pozostawić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Następnie odcedzić (chrzan wyrzucić) i podawać od razu lub przez kilka miesięcy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Naród rosyjski zawsze cenił i szanował chrzan, czego dowodem jest przede wszystkim nasz folklor, a następnie kuchnia rosyjska. Ale kiepskie osiągnięcia gastronomiczne wiele by straciły, gdyby nie ten fantastyczny napój. Jako pierwszy dał nam go przyjaciel naszego bliskiego przyjaciela, Aleksiej, i od razu zakochaliśmy się w nim jak w rodzinie. Sami spróbujcie chrzanu, a potem, gdy minie pierwszy szok, zafundujcie swoim zagranicznym przyjaciołom. Nigdy nie zapomną tego wieczoru (w najbardziej pozytywnym sensie, szczerze mówiąc).