Do przepisu
Chojaguszt to danie kuchni żydowskiej, przypominające zapiekankę. Khoya w tłumaczeniu z hebrajskiego oznacza jajko, guszt – mięso, stąd nazwa tego dania. Przed podaniem khoyagusht kroi się na kawałki jak ciasto.
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 3 godzinyGotowanieGaszenieKuchnia żydowskaKolacjaKolacjaBulionDrugie danieZapiekankaDanie główneSKŁADNIKI NA 5 PORCJI500 g pulpy wołowej (łopatka, udo)7 jaj3 duże cebuleolej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprzGotowany ryż krótkoziarnisty do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso włożyć do wrzącej wody tak, aby było przykryte, zagotować na dużym ogniu, dodać odrobinę soli, zebrać pianę. Zmniejsz ogień do bardzo niskiego, gotuj mięso do miękkości, 1,5 godziny. Dodaj sól i gotuj przez kolejne 30 minut.
Krok 2
Podczas smażenia mięsa cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, włożyć do głębokiego rondla, doprawić pieprzem i dusić na małym ogniu bez dodatku oleju, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna stać się miękka i karmelowa, zajmie to 20-30 minut.
Krok 3
Odcedź bulion. Ostrożnie rozdziel mięso na włókna. Tak przygotowaną wołowinę dodać do rondla z cebulą, zalać 300 ml gorącego bulionu (pozostały bulion nie będzie tu już potrzebny). Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Oddziel żółtka od białek jaj. Lekko ubij oddzielnie białka i żółtka. Do rondelka wlać białka. Gdy białka się zetną, dodaj żółtka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut, aż żółtka się zetną. Khoyagusht jest gotowy. Naczynie powinno zmienić kolor na żółty.