Chow-chow, mieszanka warzyw
gastronomia 13 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 średnia główka kapusty 2 duże wielobarwne słodkie papryki 2 duże słodkie czerwone cebule (najlepiej jałtańskie) 2 cytryny 300 ml octu jabłkowego 200 g ciemnobrązowego cukru 1 łyżeczka. imbir w proszku 1 łyżeczka. musztarda w proszku 1 łyżeczka. ziele angielskie, groszek 2 łyżki. l. sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozdrobnij główkę kapusty, usuwając uszkodzone zewnętrzne liście i pozostawiając łodygę. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i błony. Paprykę pokroić w cienkie paski w poprzek.
Krok 2
Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Skórkę z cytryn pokroić w cienkie paski i wycisnąć sok.
Krok 3
Wszystkie warzywa wraz ze skórką przekładamy do miski, posypujemy solą, sokiem z cytryny i mieszamy. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 3-6 godzin.
Krok 4
Lekko rozgnieć ziele angielskie za pomocą moździerza i tłuczka. W rondelku wymieszaj cukier i wszystkie przyprawy. Wlać ocet i doprowadzić do wrzenia.
Krok 5
Z solonych warzyw odciśnij cały płyn i włóż je do wrzącej marynaty. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 6
Zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i od razu przelewamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Podawać nie wcześniej niż 2 dni później jako samodzielna przekąska lub przyprawa do mięs.