Choinka z ciastem noworocznym
gastronomia 15 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Noworoczne ciasto choinkowe jest ostatnim i prawdopodobnie najjaśniejszym akcentem w przygotowaniu świątecznego stołu. To nie jest zwykły deser – tort w kształcie choinki noworocznej, składający się z najdelikatniejszych ciastek miodowych, przełożonych lekką bitą śmietaną i serkiem śmietankowym, ma znaczenie symboliczne! To jest tort koncepcyjny i tort nastrojowy! Upiecz wcześniej, co najmniej 12-24 godziny przed podaniem i włóż do lodówki, przykrytej folią spożywczą. Jest to konieczne, aby ciasta były dobrze nasycone kremem – w ten sposób smak deseru zostanie ustabilizowany i maksymalnie ujawniony. Na 1-2 godziny przed przybyciem gości wyjmij ciasto i udekoruj zielonym kremem, złotymi i srebrnymi kuleczkami cukru oraz okruchami bezy – nie oszczędzaj na dekoracjach, bo w Nowy Rok wszystko powinno błyszczeć szczęściem i zabawą!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 822,11 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 13:00 Używany: 10,50 g/42,10 g/100,13PiekarnikMikserPieczenieChłodzenieDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJIzielony barwnik spożywczydekoracyjna posypka cukrowagotowa beza – 1-2 szt.Na ciastamąka – 400 gmasło – 100 gjajko – 2 szt.cukier – 160 gmiód – 80 gsoda – 1 łyżeczka.sól – mała szczyptaDo kremuśmietana 33% tłuszczu – 400 mlserek śmietankowy – 400 gcukier puder – 100 gkoniak – 1 łyżka. l.mrożone truskawki – 200 gcukier – 4 łyżki. l.skrobia kukurydziana – 1,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto miodowe na ciasta. Do rondelka włóż masło i miód, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, 1-2 minuty. Masło powinno się roztopić i połączyć z miodem. Zdejmij rondelek z ognia.
Krok 2
W małej misce wymieszaj jajka z cukrem. Nie ma potrzeby ubijania masy w pianę, wystarczy uzyskać jednorodną mieszaninę. Do rondelka z miodem i masłem wlać masę jajeczną i wymieszać trzepaczką.
Krok 3
Postaw rondelek na ogniu i zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając trzepaczką. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sodę oczyszczoną i energicznie wymieszaj. Masa powinna mocno się pienić. Mieszaj przez 30 sekund.
Krok 4
Do dużej miski wlać mieszaninę miodu, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba długo mieszać ciasta, wystarczy, że mąka całkowicie połączy się z płynnymi składnikami. Otrzymasz dość lepkie i miękkie ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie ciasto zgęstnieje i przestanie kleić się do dłoni.
Krok 5
W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie truskawkowe. Jagody pokroić na małe kawałki, włożyć do małej chochli, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Nie jest konieczne wcześniejsze rozmrażanie jagód.
Krok 6
Rozpuść skrobię kukurydzianą w 120 ml zimnej przegotowanej wody. Do jagód wlać płynną skrobię i gotować, energicznie mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 7
Przygotuj krem. Do dużej miski wlać zimną śmietankę, dodać cukier puder i zacząć ubijać mikserem na niskich obrotach. Gdy krem zacznie gęstnieć, zwiększ prędkość obrotową łopatek i ubijaj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 8
Do miski z bitą śmietaną dodać serek śmietankowy o temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem. Dolać sok z cytryny i koniak i ponownie wymieszać mikserem na gładką masę.
Krok 9
Odłóż trochę kremu do dekoracji. Dodaj zielony barwnik spożywczy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie wymieszaj krem. Krem biało-zielony przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 10
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na kartce papieru formatu A4 narysuj szablon choinki. Do wykonania szablonu możesz także użyć cienkiego kartonu lub papieru do pieczenia. Najwygodniej jest wyciąć kontur choinki nożem z krótkim ostrzem.
Krok 11
Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię i podziel ciasto na trzy równe części. Rozłóż na blacie arkusz papieru do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na warstwę o grubości 7 mm. Jeśli ciasto przyklei się do wałka, podsyp je odrobiną mąki.
Krok 12
Na warstwę ciasta nałóż szablon i ostrożnie wytnij choinkę. Usuń szablon; będzie Ci potrzebny do pozostałych ciast. Wyrzucić resztę ciasta. Ostrożnie przenieś ciasto z papieru na blachę do pieczenia. Aby ciasto nie pęcznieło podczas pieczenia, należy często nakłuwać całą powierzchnię widelcem.
Krok 13
Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i piecz ciasto przez 8-10 minut. Upieczoną choinkę wraz z papierem ostrożnie przenieść na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Gorące ciasto jest bardzo delikatne, należy zachować szczególną ostrożność. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 ciasta, każde na osobnej kartce papieru.
Krok 14
Wystudzony spód ułożyć na dużym talerzu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć go na całej powierzchni i równomiernie rozprowadzić szpatułką. Uformuj kremową obwódkę na obwodzie o wysokości co najmniej 1 cm. Wypełnij środek połową masy truskawkowej. Powtórzyć z drugą warstwą i przykryć trzecią.
Krok 15
Przykryj ciasto folią spożywczą lub folią i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem. Wyjmij zielony krem i posmaruj wierzchnią warstwę. Krem można nakładać z rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie gwiazdki.
Krok 16
Grubo pokruszyć bezę. Posyp ciasto bułką tartą imitującą płatki śniegu. Udekorować posypką cukierniczą w postaci płatków śniegu lub kulek i podawać.
PRZYDATNE RADY
Do wypełnienia ciasta idealnie nadaje się dowolny gotowy dżem. Dżem z czerwonych lub czarnych porzeczek doskonale komponuje się z ciastem miodowym – ich kwaskowatość uzupełnia słodycz kremu, a konfitura z pomarańczy lub mandarynki doskonale wpisuje się w świąteczny koncept.
PRZY OKAZJI
Pozostałe skrawki ciasta można umieścić w zamrażarce, gdzie można je przechowywać przez 2 tygodnie. Możesz także od razu upiec ciasteczka w kształcie, które podasz, udekorujesz choinkę lub podarujesz znajomym.