Chleb z pasternak, serem i szałwią

Chleb z pasternak, serem i szałwią

gastronomia 24 kwietnia 2015 rChleb z pasternak, serem i szałwią Do przepisu

Wyrośnięte ciasto można podzielić na 10-12 części i uformować z nich małe bułeczki. Będą szczególnie dobre, jeśli do środka dodamy odrobinę podsmażonej cebuli zmieszanej z miodem.

Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPieczenieŚniadaniePustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE4 korzenie pasternaku 40 g twardego sera 7–8 liści szałwii 1 kg mąki plus trochę więcej 40 g świeżych drożdży olej roślinny 25 g soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wymieszaj drobno starty ser i pasternak. Dodać pokruszone drożdże, sól, posiekaną szałwię. Zagnieść ciasto.

Krok 2

Dodać 25 ml oleju i 580 ml wody. Zagniataj ciasto aż będzie elastyczne, co najmniej 10 minut.

Krok 3

Uformuj kulę, posmaruj olejem i przełóż do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 4

Ciasto przełożyć na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć je na prostokątną warstwę i zawijając brzegi do wewnątrz uformować 2 bochenki. Ułożyć w prostokątnej formie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piec w temperaturze 210°C przez 18–20 minut. Wyjąć z piekarnika na kratkę, ostudzić całkowicie i podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja