Chleb z pasternak, serem i szałwią
gastronomia 24 kwietnia 2015 r Do przepisu
Wyrośnięte ciasto można podzielić na 10-12 części i uformować z nich małe bułeczki. Będą szczególnie dobre, jeśli do środka dodamy odrobinę podsmażonej cebuli zmieszanej z miodem.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPieczenieŚniadaniePustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE4 korzenie pasternaku 40 g twardego sera 7–8 liści szałwii 1 kg mąki plus trochę więcej 40 g świeżych drożdży olej roślinny 25 g soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wymieszaj drobno starty ser i pasternak. Dodać pokruszone drożdże, sól, posiekaną szałwię. Zagnieść ciasto.
Krok 2
Dodać 25 ml oleju i 580 ml wody. Zagniataj ciasto aż będzie elastyczne, co najmniej 10 minut.
Krok 3
Uformuj kulę, posmaruj olejem i przełóż do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 4
Ciasto przełożyć na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć je na prostokątną warstwę i zawijając brzegi do wewnątrz uformować 2 bochenki. Ułożyć w prostokątnej formie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piec w temperaturze 210°C przez 18–20 minut. Wyjąć z piekarnika na kratkę, ostudzić całkowicie i podawać.