Do przepisu
To ciasto smakuje latem. I nawet jeśli pieczesz je jesienią lub zimą, niezapomniany aromat od razu przeniesie Cię w gorące, letnie dni. Zaparz herbatę ziołową i ciesz się nią.
Złożoność: łatwo Kalorie: 431,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 10,67 g/20,03 g/51,33PieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaCiasto bez drożdżyPiekarniaCiastoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g ciasta francuskiego bez drożdży350 g miękkiego, tłustego twarogu4 łyżki l. Sahara1 łyżeczka sok z cytryny1/2 szklanki dżemu malinowego lub marmolady1 szklanka malin + trochę do dekoracji1 jajkoDo glazury:1 łyżka. l. mleko1/2 szklanki cukru pudru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 2
Twarożek ubić z cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 3
Ciasto francuskie rozwałkować na arkuszu pergaminu na prostokątną warstwę o grubości 3 mm i wymiarach 30×40 cm.
Krok 4
Ciasto ułóż wąską stroną do siebie i podziel w myślach wzdłuż na trzy części. Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy pokrój lewą i prawą stronę ciasta na paski o szerokości nieco większej niż 1 cm, pod kątem 45 stopni do środkowej części ciasta.
Krok 5
Na środku ułóż nadzienie twarogowe, następnie cienką warstwą rozsmaruj dżem. Dodaj maliny.
Krok 6
Na nadzienie nakładamy porcję ciasta od dołu i od góry, a następnie przykrywamy nadzienie paskami na przemian po prawej i lewej stronie, splatając warkocz. Papier z ciastem przekładamy na blachę do pieczenia.
Krok 7
Lekko ubij jajko z 1 łyżką. l podlewam i natłuszczam ciasto, starając się nie dotykać nim przyciętych krawędzi pasków – dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło. Włóż blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Gotowe ciasto całkowicie ostudź.
Krok 8
Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem. Kremem posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj malinami.
PRZY OKAZJI
Zamiast dżemu do nadzienia można użyć świeżych jagód, gotowanych z cukrem i skrobią przez 5 minut.