Chleb pleciony z twarogiem i malinami

Do przepisu

To ciasto smakuje latem. I nawet jeśli pieczesz je jesienią lub zimą, niezapomniany aromat od razu przeniesie Cię w gorące, letnie dni. Zaparz herbatę ziołową i ciesz się nią.

Złożoność: łatwo Kalorie: 431,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 10,67 g/20,03 g/51,33PieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaCiasto bez drożdżyPiekarniaCiastoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g ciasta francuskiego bez drożdży350 g miękkiego, tłustego twarogu4 łyżki l. Sahara1 łyżeczka sok z cytryny1/2 szklanki dżemu malinowego lub marmolady1 szklanka malin + trochę do dekoracji1 jajkoDo glazury:1 łyżka. l. mleko1/2 szklanki cukru pudru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Krok 2

Twarożek ubić z cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkować na arkuszu pergaminu na prostokątną warstwę o grubości 3 mm i wymiarach 30×40 cm.

Krok 4

Ciasto ułóż wąską stroną do siebie i podziel w myślach wzdłuż na trzy części. Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy pokrój lewą i prawą stronę ciasta na paski o szerokości nieco większej niż 1 cm, pod kątem 45 stopni do środkowej części ciasta.

Krok 5

Na środku ułóż nadzienie twarogowe, następnie cienką warstwą rozsmaruj dżem. Dodaj maliny.

Krok 6

Na nadzienie nakładamy porcję ciasta od dołu i od góry, a następnie przykrywamy nadzienie paskami na przemian po prawej i lewej stronie, splatając warkocz. Papier z ciastem przekładamy na blachę do pieczenia.

Krok 7

Lekko ubij jajko z 1 łyżką. l podlewam i natłuszczam ciasto, starając się nie dotykać nim przyciętych krawędzi pasków – dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło. Włóż blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Gotowe ciasto całkowicie ostudź.

Krok 8

Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem. Kremem posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj malinami.

PRZY OKAZJI

Zamiast dżemu do nadzienia można użyć świeżych jagód, gotowanych z cukrem i skrobią przez 5 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja