Chir pieczony w folii z cytryną i ziołami

Do przepisu

Trudno zepsuć dobrą rybę, jeśli oczywiście nie robi się tego celowo. Tylko czasami chcesz go ugotować bez kłopotów i niepotrzebnych ruchów. A co może być lepszego w tym przypadku niż pieczenie ryby w folii. To właśnie zrobimy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 655,98 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 111,38 g/20,67 g/7,26PiekarnikW foliiW folii, w rękawie, w torbiePieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 ch2-3 cytrynymajeranekoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasólświeżo zmielony czarny pieprztymianekbazylia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozmrażaj ser na dolnej półce lodówki. Usuń łuski. Przetnij brzuch i usuń wnętrzności. Usuń skrzela. Każdą rybę szybko opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Wyciśnij sok z 1-2 cytryn (w zależności od wielkości ryby), resztę pokrój w koła. Do brzucha ryby włóż cytrynę i drobno posiekane zioła. Natrzyj rybę mieszanką soli i pieprzu. Wlać sok z cytryny i skropić oliwą. Zawiń w folię.

Krok 3

Piec na rozżarzonych węglach przez 30-45 minut. Lub do momentu całkowitego ugotowania ryby. a Jeśli pieczesz w piekarniku, umieść chirę owiniętą w folię na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez co najmniej 45 minut. Ostrożnie wyjmij rybę, sprawdź, czy jest gotowa i piecz przez kolejne 15-20 minut. Ostrożnie odwiń folię i podawaj rybę na gorąco.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja