Chipsy z jabłek i gruszek
gastronomia 04 września 2017 r Do przepisu
Zaskocz swoje dzieci chipsami owocowymi. Można je przekąsić o każdej porze: na spacerze, w szkole czy w dłuższej podróży. A Ty, zamiast objadać się słodyczami, napij się herbaty z tymi chipsami jako przekąskę!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 120,82 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 3 godz. 10 min Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,60 g/0,46 g/29,35PiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 średnio twarde jabłka 2 średnio twarde gruszki 1,5 cytryny 100 g brązowego cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łodygi i wierzchołki z jabłek i gruszek, a owoce pokrój w cienkie plasterki (o grubości nie większej niż 3 mm) wraz ze skórką, nasionami i rdzeniem.
Krok 2
Do miski wyciśnij sok z cytryn i rozcieńcz go niewielką ilością wody.
Krok 3
Zanurz plasterki owoców w wodzie z cytryną, aby zapobiec ich brązowieniu. W rondelku połączyć 200 ml wody z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie gęstnieć.
Krok 4
Do syropu włóż plasterki owoców i zagotuj.
Krok 5
Ostrożnie wyjmij owoce łyżką cedzakową, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 3 godziny. Obróć je w tym czasie raz.
UWAGA DO GOSPODARKI
Chipsy należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
PRZYDATNE RADY
Sprawdzenie, czy chipsy są już gotowe, jest bardzo proste: wyjmij jeden kawałek i przełam go – powinien być chrupiący.