Chipsy z jabłek i gruszek

Chipsy z jabłek i gruszek

gastronomia 04 września 2017 r Do przepisu

Zaskocz swoje dzieci chipsami owocowymi. Można je przekąsić o każdej porze: na spacerze, w szkole czy w dłuższej podróży. A Ty, zamiast objadać się słodyczami, napij się herbaty z tymi chipsami jako przekąskę!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 120,82 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 3 godz. 10 min Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,60 g/0,46 g/29,35PiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 średnio twarde jabłka 2 średnio twarde gruszki 1,5 cytryny 100 g brązowego cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń łodygi i wierzchołki z jabłek i gruszek, a owoce pokrój w cienkie plasterki (o grubości nie większej niż 3 mm) wraz ze skórką, nasionami i rdzeniem.

Krok 2

Do miski wyciśnij sok z cytryn i rozcieńcz go niewielką ilością wody.

Krok 3

Zanurz plasterki owoców w wodzie z cytryną, aby zapobiec ich brązowieniu. W rondelku połączyć 200 ml wody z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie gęstnieć.

Krok 4

Do syropu włóż plasterki owoców i zagotuj.

Krok 5

Ostrożnie wyjmij owoce łyżką cedzakową, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 3 godziny. Obróć je w tym czasie raz.

UWAGA DO GOSPODARKI

Chipsy należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

PRZYDATNE RADY

Sprawdzenie, czy chipsy są już gotowe, jest bardzo proste: wyjmij jeden kawałek i przełam go – powinien być chrupiący.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja