Chipsy owocowe

Chipsy owocowe

gastronomia 31 lipca 2013 r Do przepisu

Złożoność: przeciętny Kalorie: 107,67 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,11 g/0,67 g/24,26PrzekąskaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIRozpocznij gotowanie na 3,5 godziny przed podaniemChipsy truskawkowe:500 g dojrzałych, ale niezbyt miękkich truskawek50 g cukru pudruChipsy z jabłek i gruszek:3 średnio twarde jabłka2 średnio twarde gruszkisok z 1,5 cytryny100 g brązowego cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Chipsy z jabłek i gruszek Usuń łodygi i wierzchołki z jabłek i gruszek, a owoce pokrój w cienkie plasterki (o grubości nie większej niż 3 mm) wraz ze skórką, nasionami i rdzeniem. Do miski wyciśnij sok z cytryn i rozcieńcz go niewielką ilością wody. Zanurz plasterki owoców w wodzie z cytryną, aby zapobiec ich brązowieniu. W rondelku połączyć 200 ml wody z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie gęstnieć. Do syropu włóż plasterki owoców i zagotuj. Ostrożnie wyjmij owoce łyżką cedzakową, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 3 godziny. Obróć je w tym czasie raz.

Krok 2

Chipsy truskawkowe Truskawki pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Blachę wyłożoną pergaminem posypujemy połową przesianego cukru pudru. Plasterki układamy na blasze i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 1,5 godziny, następnie odwracamy, posypujemy pozostałym cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zaskocz swoje dzieci chipsami owocowymi. Można je przekąsić o każdej porze: na spacerze, w szkole czy w dłuższej podróży.

Przy okazji
Sprawdzenie, czy chipsy są już gotowe, jest bardzo proste: wyjmij jeden kawałek i przełam go – powinien być chrupiący. Chipsy należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja