Do przepisu
Chipsy te można przygotować z niemal wszystkich warzyw i owoców. Minimum kalorii i maksimum korzyści – to wszystko. Śmiało możesz zabrać je ze sobą do biura lub podarować dzieciom w szkole: ta zdrowa przekąska przygotowana bez kropli oleju przeznaczona jest dla osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Czy zawsze myślałeś, że samodzielne zrobienie chipsów jest kłopotliwym zadaniem? Przygotuj się na dobre rzeczy – kuchenka mikrofalowa poradzi sobie z tym zadaniem w 5 minut.
Złożoność: łatwo Kalorie: 32,89 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,07 g/0,28 g/6,50MikrofalowyWysuszenieKuchnia prowansalskaKolacjaPopołudniowa przekąskaPrzekąskaDekoracja naczyńFrytkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3–4 ziemniaki1 łyżka. l. zioła prowansalskiepieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz ziemniaki i za pomocą specjalnej tarki, szatkownicy lub noża do obierania pokrój je w bardzo cienkie plasterki.
Krok 2
Ziemniaki włóż na durszlak i dobrze opłucz pod zimną wodą, aby podczas gotowania ziemniaki nie przyklejały się do papieru lub talerza. Ziemniaki dokładnie osusz (najlepiej na ręcznikach papierowych). Sól, pieprz, posyp ziołami prowansalskimi.
Krok 3
Z papieru do pieczenia wytnij okrąg wielkości talerza obrotowego do kuchenki mikrofalowej. Ruszt wyłóż papierem i ułóż na nim w jednej warstwie plastry ziemniaków. Możesz także użyć talerza do przyrumieniania, jeśli jest w zestawie.
Krok 4
Podgrzewaj ziemniaki w kuchence mikrofalowej na dużej mocy przez 3–5 minut. Frytki powinny być ładnie zarumienione i chrupiące, ale nie spalone.
Krok 5
Chipsy podawaj jako samodzielną przekąskę lub używaj do dekoracji potraw.