Do przepisu
Chińczycy mają takie powiedzenie: „Smak pierogów jest lepszy niż smak wszystkich innych potraw”. Chińczycy jedzą pierogi zarówno w dni powszednie, jak i w święta, więc chińskie pierogi na świątecznym stole są koniecznością. Umieść orzeszki ziemne i monety – na szczęście.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 421,41 kcal/porcja Porcje: 60 Używany: 16,97 g/27,53 g/28,67Podwójny kociołDla paryKuchnia chińskaKolacjaDrugie danieDanie głównePierogiNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 60 PORCJI200 g mąki ryżowej120 g skrobi pszennej lub ziemniaczanej3 łyżki wytopiony tłuszcz wieprzowykilka orzeszków ziemnychDo wypełnienia:800–900 g tłustego mielonego mięsa wieprzowego1 średni pęczek zielonej cebuli4 cm świeżego korzenia imbiru3 ząbki czosnku1 łyżeczka Sahara1 łyżeczka ciemny olej sezamowysólDo sosu:200 ml sosu sojowego40 ml ciemnego oleju sezamowego40 ml octu z czarnego ryżu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować sos, wymieszaj sos sojowy, ocet i olej sezamowy.
Krok 2
Do nadzienia posiekaj bardzo drobno obrany imbir, czosnek i dymkę. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
Krok 3
Na ciasto zalać mąkę ryżową 250 ml bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody, wymieszać widelcem. Ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj, dodając skrobię. Z ciasta uformuj kulę i dalej ugniataj, dodając stopniowo smalec, aż ciasto stanie się miękkie i przestanie kleić się do dłoni.
Krok 4
Ciasto zwiń w wałek i pokrój na 60 kawałków. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy 5–6 cm.
Krok 5
Na środek koła nałożyć farsz (do kilku klusek włożyć po 1 orzeszku ziemnym, będą to „kluski na szczęście”) i zlepiać, tworząc fałdy.
Krok 6
Nasmaruj lub wyłóż koszyk do gotowania na parze liśćmi bok choy. Włóż do niego knedle i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Podawaj od razu gorące kluski z sosem.
PRZY OKAZJI
Zamiast mielonego mięsa wieprzowego można użyć mieszanki wołowiny i jagnięciny.