Chimichurri, sos bardzo potrzebny latem. Powiemy Ci dlaczego

Chimichurri, sos bardzo potrzebny latem. Powiemy Ci dlaczego

Chimichurri, sos bardzo potrzebny latem. Powiemy Ci dlaczego

Olga Zacharowa 29 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Chimichurri, sos o ostro-pikantnym smaku i prawdziwym aromacie lata. Ta przyprawa na bazie oleju nadaje się przede wszystkim do grillowanych mięs czy kebabów. Bazą sosu chimichurri zawsze jest pietruszka i czosnek, których można znaleźć pod dostatkiem niemal w każdym ogrodzie. Sos to południowoamerykańska odpowiedź na włoskie pesto, tylko znacznie tańsza. Przygotowując sos chimichurri, zarówno zbierzesz, jak i przygotujesz pyszny sos. Poza tym jest to bardzo przydatne.

Chimichurri, obowiązkowy letni sos

Chimichurri często porównywane jest do włoskiego pesto. Rzeczywiście mają oczywiste podobieństwa. Obydwa przyrządzane są głównie z oleju i ziół, a ponadto wymagają minimalnych umiejętności kulinarnych – zarówno chimichurri, jak i pesto mogą przygotować nawet początkujący kucharze. Jednak smakują inaczej. Chimichurri nie ma słoności twardego sera, takiego jak Pecorino czy parmezan, i nie zawiera orzeszków piniowych. Ale wyróżnia się jasnym kwaśno-pikantnym smakiem, który jest po prostu stworzony dla silnej przyjaźni ze smażonym mięsem.

Podstawowe składniki sosu chimichurri
Podstawowe składniki sosu chimichurri

Chimichurri, sos o niezwykłej nazwie

Miguel Brasco, pisarz i smakosz z Argentynystwierdza, że ​​słowo chimichurri powstał na początku XIX wieku, kiedy Brytyjczycy próbowali przejąć hiszpańskie kolonie. Schwytani miejscowi wojownicy prosili o przyprawienie swojego skromnego jedzenia, mieszając słowa w języku angielskim, hiszpańskim i lokalnym dialekcie. Zakłada się, że prośba brzmiała jak „che mi curry” lub „che mi salsa”, a następnie nazwa gęstego sosu ze świeżych ziół zamieniła się w chimichurri.

Inna teoria etymologiczna głosi, że chimichurri pochodziło od osadników baskijskich, którzy przybyli do Argentyny na początku XIX wieku. Podobno nazwa sosu pochodzi od języka baskijskiego tximitxurrico w wolnym tłumaczeniu oznacza „galimatias” Lub „dowolna mieszanina kilku rzeczy”.

Chimicchuri, jak używać sosu

Chimichurri jest popularne w całej Ameryce Południowej, od Meksyku po Argentynę. Ziołowy, pikantny smak sosu chimichurri doskonale łączy się z pikantnym, wędzonym smakiem zwęglonej wołowiny. To danie obowiązkowe na argentyńskim pikniku lub tradycyjnym rodzinnym grillu, gdzie chimichurri dodaje się do steków, kiełbasek, kiełbasek, a czasami podaje się je do drobiu lub ryb. Zwykle nie stosuje się go jako marynaty, zamiast tego podczas gotowania polewa się sosem pietruszkowym. Chimichurri dobrze komponuje się z burgerami, w których paszteciki smażone są na ogniu.

Chimichurri to kluczowy składnik argentyńskich hot dogów. Zwykle podaje się je zjadaczom jako przystawkę, podczas gdy goście czekają na grillowanie dużych kawałków mięsa. Generalnie chimichurri jest idealne do wszelkich hot dogów, tostów i kanapek, pod warunkiem, że jest w nim mięso.

Spróbuj dodać chimichurri do majonezu do hot dogów lub posmaruj nim asortyment cienko pokrojonych wędlin ułożonych na talerzu.

Skrop sosem świeżo grillowane warzywa lub użyj chimichurri jako sosu do pikantnej pizzy z mięsem.

Chimichurri można wymieszać z chrupiącymi ziemniakami, jajecznicą i boczkiem lub dodać do gęstej zupy przyrządzanej na bulionie mięsnym. Jak dobre są żeberka wołowe z chimichurri!

Chimichurri, sos, który ma swoje tajemnice

Zaletą chimichurri jest to, że przepis jest bardzo prosty, ale istnieje kilka wskazówek i wskazówek, jak przenieść sos na wyższy poziom.

  • Nie ulegaj pokusie użycia robota kuchennego lub blendera do przygotowania chimichurri. Przygotowanie chimichurri zajmuje nie więcej niż 10-15 minut. aktywna praca ręczna – siekanie i mieszanie. Wydaj to na to! Szczerze mówiąc, sos wykonany całkowicie ręcznie smakuje znacznie lepiej. Jeśli używasz robota kuchennego, ryzykujesz nadmierne wymieszanie składników i otrzymanie pasty, która będzie zbyt gładka.
  • Ocet nadaje chimichurri charakterystyczny, pikantny smak, dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego. Najlepszym wyborem będzie ocet winny z czerwonego wina, charakteryzujący się mocnym smakiem i wysoką kwasowością. Jeśli go nie masz, sok z cytryny jest lepszym substytutem niż inne octy, z których wiele jest zbyt łagodnych lub zbyt słodkich.
  • Robiąc chimichurri, eksperymentuj ze smakami, aż uzyskasz idealną równowagę. Użyj ilości podanych w przepisie jako orientacyjnych, ale możesz dodać trochę więcej tego lub innego składnika, według własnego gustu.
  • Odstaw chimichurri na co najmniej 15 minut. przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły się rozwinąć, a baza olejowa przepełniła aromaty pozostałych składników. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj gotowy sos chimichurri w lodówce przez 2 godziny.

Chimichurri, sos, który najlepiej spożywać w dniu przygotowania, ale nie jest to pewne

Chimichurri będzie najbardziej wyraziste i aromatyczne, gdy zostanie ugotowane prosto z noża (czas parzenia się nie liczy). Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia, jednak po kilku dniach pietruszka zacznie powoli więdnąć i może stracić część swojego smaku.

Sos Chimichurri można przechowywać w zamrażarce do 1 miesiąca, chociaż ponownie straci trochę smaku. Spróbuj zamrozić go w tackach na kostki lodu, aby móc stopniowo używać chimichurri jako przyprawy, kiedy tylko tego potrzebujesz.

Chimichurri, zdrowy sos

Sos Chimichurri jest daniem bardzo zdrowym, gdyż przygotowywany jest ze zdrowych składników i nie jest poddawany obróbce cieplnej, co oznacza, że ​​nie zmienia swojego „zdrowego” składu.

Sos Chimichurri zawiera karoteny, wapń, żelazo, witaminy A i C, błonnik, taj tłuszcze jednonienasycone, zawarty w oliwie z oliwek, który może obniżyć poziom złego cholesterolu.

Chimichurri, sos, który przygotowujemy według naszej autorskiej receptury

Aby przygotować własne chimichurri, wystarczy zebrać wszystkie dostępne składniki, następnie za pomocą noża posiekać to, co należy posiekać i wymieszać to, co należy wymieszać.

Chimichurri, sos z cebuli i kolendry
Chimichurri, sos z cebuli i kolendry

Aby przygotować sos chimichurri dla dużej firmy, potrzebujesz:

  • 1 mała cebula, najlepiej szalotka
  • po 20 gałązek natki pietruszki i kolendry, kolendrę można zmniejszyć – na korzyść pietruszki
  • najlepiej listki 2 gałązek oregano
  • pół małej papryczki chili, najlepiej zielonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 60 ml czerwonego octu winnego
  • 130 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 łyżeczki mielona czerwona papryczka chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cebulę pokroić na cztery części. Grubo posiekaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Usuń nasiona i błony z papryczki chili. Wszystkie przygotowane składniki wraz z czosnkiem posiekać możliwie najdrobniej. Jeśli nie masz czasu, zmiel w misie blendera.
  2. Dodaj ocet i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Powstałą masę przełożyć do słoika z szeroką szyjką, dodać oliwę, doprawić solą, czarnym i czerwonym pieprzem do smaku. Zakręcić słój pokrywką i energicznie potrząsać przez kilka minut, aby wymieszać. Jeśli sos wydaje się gęsty, dodaj do niego odrobinę zimnej przegotowanej wody.
  4. Pozostaw na 5 minut, aby sos chimichurri nabrał smaku. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dodaj więcej czosnku, chili lub soli.
  5. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny i podawać ku uciesze wszystkich.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pietruszka #przyprawa #sos #Kuchnia argentyńskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja