Chevapchichi w piekarniku (kiełbasy z mięsa mielonego)
gastronomia 13 października 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chevapchichi w piekarniku to aromatyczne i soczyste kiełbaski z mięsa mielonego pieczone na złoty kolor. Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego, to rodzaj kebaba. Najczęściej cevapchichi gotuje się na grillu, co zwykle dzieje się latem. A żeby zimą nie pozostać bez pysznych kiełbasek, upiecz je w piekarniku – wyjdzie równie dobrze! Możesz kupić cevapchichi w sklepie lub samodzielnie przygotować je z mięsa mielonego. Kiełbaski możesz upiec w piekarniku na blasze lub w formie żaroodpornej, nie zajmie to dużo czasu – w zaledwie 30 minut możesz podać doskonałą gorącą przekąskę lub – jeśli dodasz dodatek – pożywną przekąskę. drugie danie!
Złożoność: łatwo Kalorie: 410,39 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 24,79 g/32,93 g/3,71PieczenieKuchnia bałkańskaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwołowina – 300 gwieprzowina – 250 gcebula – 1 szt.czosnek – 1 ząbekoliwa z oliwek – 2 łyżki. l.woda mineralna – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia – ½ łyżeczki.słodka papryka – ¼ łyżeczki.wędzona papryka – ¼ łyżeczkiświeżo zmielony czarny pieprz – ¼ łyżeczkisól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wołowinę i wieprzowinę osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić na małe kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą siatką. Mięso możesz posiekać na desce do krojenia ciężkim, ostrym nożem.
Krok 2
Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę z oliwek, dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, 3-4 minuty. Cebula nie powinna się rumienić, ale po prostu stać się miękka.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj mielone mięso i cebulę. Dodać posiekany czosnek i proszek do pieczenia, sól i doprawić wędzoną i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.
Krok 4
Do miski z mięsem mielonym wlej wodę mineralną i dokładnie wymieszaj mięso mielone. Miskę z mięsem mielonym przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Mięso mielone można przygotować wcześniej i włożyć na noc do lodówki.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w naczyniu żaroodpornym, wyłóż jego dno papierem i umieść kratkę na środkowej półce piekarnika.
Krok 6
Wyjmij mięso mielone z lodówki i usuń folię z miski. Wilgotnymi rękami formuj kiełbaski o grubości 2 cm i długości 10-12 cm. Ułóż kiełbaski na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi wolną przestrzeń.
Krok 7
Kiełbaski skrop pozostałą oliwą z oliwek lub posmaruj masłem za pomocą pędzla cukierniczego. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz cevapchichi przez 10 minut na złoty kolor.
Krok 8
Przewróć kiełbaski na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-10 minut. Podawaj cevapchichi na gorąco. Doskonałym dodatkiem do nich będą podpłomyki lub pita; Frytki i sałatka ze słodkiej papryki, czerwonej cebuli i pomidorów.
PRZYDATNE RADY
Mięso mielone do cevapchichi nie powinno być zbyt gładkie i jednolite – w autentycznym naczyniu gotowe kiełbaski mają ziarnistą konsystencję. Dlatego zaleca się, aby mięso mielone było mielone. Nawiasem mówiąc, możesz użyć do tego zwykłego blendera pracującego w trybie pulsacyjnym.
PRZY OKAZJI
Do mięsa mielonego na cevapchichi można dodać niewielką szczyptę sody oczyszczonej – to podobnie jak proszek do pieczenia ciasta sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Dodaj go do miski wraz z pozostałymi przyprawami i bardzo dobrze wymieszaj, aby soda równomiernie rozprowadziła się w mielonym mięsie.