Charlotte z jabłkami i semoliną
gastronomia 25 września 2022 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
W tym przepisie Charlotte nie ma nic niezwykłego. Wszystko jest tak, jak przywykliśmy – zielone jabłka, proste ciasto biszkoptowe. No, z tą różnicą, że nie każdy dodaje semolinę do mąki. Swoją drogą, szarlotkę jabłkową można przygotować w całości z semoliny i będzie cudownie!
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 30 minutPiekarnikMikserPieczenieKolacjaDrugie daniePiekarniaCiastoCiastoCharlotteWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 8 PORCJI6 średnich zielonych jabłek4 duże jajka1 szklanka cukru1 szklanka kwaśnej śmietany 20–25% tłuszczu1 szklanka mąki4 łyżki l. wabiki1 łyżeczka proszek do pieczenia0,3 łyżeczki każdy soda i sólwaniliasok i skórka z połowy cytrynymasło i mąka na patelnięcukier puder do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Natłuszczamy i oprószamy mąką głęboką formę do pieczenia o średnicy 24 cm.
Krok 2
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w 2 cm kostkę, polej sokiem z cytryny, włóż do formy i posyp skórką.
Krok 3
Jajka ubić z cukrem i wanilią za pomocą miksera na biało, 5-7 minut. Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę.
Krok 4
Mąkę wymieszać z semoliną, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wlać tę mieszaninę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką od dołu do góry.
Krok 5
Ciasto wylać na jabłka i umieścić Charlotte w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Piecz do końca (jeśli wbijesz drewniany patyczek w gotową Charlotte, będzie sucha), około 40–45 minut. Przed podaniem ostudzić, zdjąć z formy i posypać cukrem pudrem.