Charlotte Północna z chleba żytniego z borówkami i jabłkami
gastronomia 30 października 2021 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
„Północnym” składnikiem takiej Charlotte mogą być dowolne jagody północne, a nie tylko borówki brusznicowe. Żurawiny (zarówno świeże, jak i mrożone) lub maliny moroszki (świeże, mrożone lub marynowane) to świetne opcje. Możesz także wziąć namoczone borówki brusznicowe; nadadzą przyjemnego pikantnego smaku.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikPieczeniePieczeniePopołudniowa przekąskaKolacjaPiekarniaCiastoChlebCharlotteWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1–1,5 dużego bochenka chleba żytniego3–4 kwaśne jabłka400 g borówek120 g miodu4 średnie jajka400 ml pełnotłustego mleka4 łyżki l. Saharacynamon, opcjonalniemasło do patelnirustykalna kwaśna śmietana do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Obficie posmaruj masłem spód i boki naczynia do pieczenia o głębokości 24 cm.
Krok 2
Z chleba odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w plastry o grubości 7–8 mm. Jajka ubić z cukrem i mlekiem. Wlać tę mieszaninę na chleb w dużym pojemniku na 10 minut.
Krok 3
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w 2 cm kostkę, wymieszaj z borówką i miodem, dopraw cynamonem.
Krok 4
Spód i boki formy wyłóż chlebem, lekko nachodząc na nią, dociskając brzegi palcami, tak aby powstała ciągła warstwa. Połóż połowę nadzienia, na wierzch kolejną warstwę chleba, następnie resztę nadzienia i pozostały chleb.
Krok 5
Na wierzch Charlotte wlać resztę mlecznego płynu i odstawić na 15 minut. Następnie pieczemy do ugotowania, około 1 godziny. Podajemy na ciepło z zimną, gęstą śmietaną.