Chakhokhbili z pastą pomidorową
gastronomia 25 sierpnia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chakhokhbili z pastą pomidorową to uproszczona wersja klasycznego dania, które polega na użyciu świeżych pomidorów. Ale jak wiemy, bywa różnie i czasem trzeba zadowolić się tym, co się ma w domu. Pomyśleliśmy więc, że przepis na uproszczoną wersję chakhokhbili Ci nie zaszkodzi i postanowiliśmy szczegółowo opisać proces przygotowania takiego dania. Udka z kurczaka, cebula, papryka, czosnek i pasta pomidorowa to składniki, bez których danie na pewno się nie uda. Bazylią, natką pietruszki i przyprawami można jednak „bawić się” do woli, wybierając spośród dostępnych lub po prostu kierując się własnymi upodobaniami smakowymi.
Złożoność: łatwo Kalorie: 422,86 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 29,83 g/29,21 g/10,32Kuchnia gruzińskaKolacjaDrugie danieDanie główneCzachochbiliWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIudka z kurczaka – 1 kgolej roślinny – 4 łyżki. l.cebula – 300 gsłodka papryka – 300 gczosnek – 3 ząbkikoncentrat pomidorowy – 3 łyżki. l.natka pietruszki – 2 gałązkibazylia czerwona – 2 gałązkichmeli-suneli – 1 łyżeczka.mielona ostra papryka – 1 łyżeczka.świeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na chakhokhbili. Umyj nogi kurczaka i pokrój każdą na 3-4 części. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Smażymy na nim kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron i układamy na talerzu.
Krok 2
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umyj słodką paprykę i przekrój ją na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ papryki pokroić w paski. Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 3
Na patelni, na której smażyłeś kurczaka na chakhokhbili, dodaj pozostały olej roślinny. Mieszając, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj słodką paprykę. Smażyć, mieszając, przez 7 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Dodać smażonego kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Zalewamy gorącą pitną wodą lub bulionem, aż płyn całkowicie pokryje kurczaka i warzywa. Ponownie zagotuj.
Krok 5
Natkę pietruszki i czerwoną bazylię na chakhokhbili umyj i drobno posiekaj. Dodać na patelnię z kurczakiem i warzywami. Doprawić do smaku chmielem suneli, ostrą papryką, solą i mielonym czarnym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 6
Spróbuj sosu chakhokhbili i dostosuj ilość soli. Podawaj danie natychmiast. Jako dodatek można podać gotowany ryż, ziemniaki lub puree ziemniaczane.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dobra pasta pomidorowa to produkt, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy: jest bogaty w witaminy A, C, a także likopen, który uważany jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zapobiegający tworzeniu się nietypowych komórek.
PRZY OKAZJI
Jeśli zupełnie nie masz ochoty przygotowywać dodatku do chakhokhbili, podawaj je z pysznym świeżym pieczywem, a jeszcze lepiej z gęstym lawaszem, którego kawałki przyjemnie zanurzają się w sosie.