Chaczapuri PP w stylu megrelińskim

Chaczapuri PP w stylu megrelińskim

gastronomia 28 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarzpp chaczapuri Do przepisu

Koniecznie zastosuj nasz przepis na chaczapuri PP w stylu megrelińskim i nie odmawiaj sobie ulubionych wypieków! Spodoba się nawet tym, którzy liczą kalorie i pilnują swojej sylwetki. W ogóle nie ma drożdży. Mąkę pszenną zastąpimy płatkami owsianymi. Tylko kilka łyżek. Nie dodajemy dużo sera. Wymieszaj suluguni z twarogiem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ograniczyć kalorie, wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne. Pamiętaj jednak, że nie powinien być zbyt mokry. Nadmiaru wilgoci możesz pozbyć się owijając go w gazę i wieszając nad miską na 1-2 godziny. Lub dodaj więcej mąki do ciasta. Sam przepis jest bardzo prosty, dlatego można go przygotowywać codziennie. Przykładowo kawałek aromatycznego ciasta świetnie komponuje się z filiżanką kawy i z łatwością może stać się pełnowartościowym śniadaniem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 110,82 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,79 g/6,67 g/5,70Kuchnia gruzińskaPiekarniaProdukt z ciastaCiastoChaczapuriWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJImatsoni – 40 mltwarożek 2% – 100 gduże jajko – 1 szt.suluguni (lub ser imeretyński) – 40 gmąka owsiana – 40 gkolendra – 3 gałązkiZioła prowansalskie – 5 gsól – 3 gpieprz czarny mielony – 5 golej roślinny – 20 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania chaczapuri PP w stylu megrelińskim. Jajko wbić do miski i ubić trzepaczką ze szczyptą soli. Twarożek przetrzeć przez sito.

Krok 2

Zetrzyj suluguni na grubej tarce. Do ubitego jajka dodać starty twarożek, matsoni, przesiane płatki owsiane i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Krok 3

Kolendrę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij twarde łodygi. Posiekaj warzywa. Dodajemy do ciasta wraz z ziołami prowansalskimi i mieszamy. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.

Krok 4

Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Następnie za pomocą silikonowej szczoteczki nasmaruj cienką warstwą warzyw lub masła.

Krok 5

Za pomocą łyżki i chochli wlewaj ciasto na patelnię i równomiernie je rozprowadzaj. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.

Krok 6

Przygotuj więc całe chaczapuri. Połóż je na płaskim talerzu i przykryj pokrywką, aby utrzymać ciepło. Podawać danie na gorąco. Można do niego podawać gorące napoje lub matsoni.

UWAGA DO GOSPODARKI

Nie trzeba gotować chaczapuri PP w stylu megrelińskim z płatkami owsianymi. Można go zastąpić orkiszem lub kukurydzą. Lub zmiel płatki w młynku do kawy lub blenderze.

PRZY OKAZJI

Zgodnie z tradycją na matsoni przygotowuje się PP chaczapuri w stylu megrelińskim. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, zastąp sfermentowany napój mleczny kefirem, sfermentowanym mlekiem pieczonym lub płynną śmietaną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja