Do przepisu
Z wyglądu seler jest bardzo podobny do risotto. I jest przygotowany przy użyciu niemal tej samej technologii. Ale w zwykłej restauracji raczej nie dostaniesz takiego selerowego „risotto”, więc szybko idziemy do kuchni i sami je przygotowujemy, aby zaskoczyć siebie i naszą rodzinę niezwykłym daniem na lunch lub kolację.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minutGotowanieKuchnia włoskaKuchnia fusionKolacjaKolacjaBulionDrugie danieDanie główneRisottoWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1–1,5 litra bulionu warzywnego lub filtrowanej wody1 kg korzenia selera500 g ziemniaków do ugotowania1 duża biała cebula2 pory (biała część i 3-4 cm jasnozielonego)4 ząbki czosnku120 g masła 82,5% tłuszczuoliwa z oliwek0,5 łyżeczki wędzona paprykaświeżo starta gałka muszkatołowa na czubku nożasól, świeżo zmielony czarny pieprz100 g startego parmezanu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz seler, ziemniaki, cebulę i czosnek. Por przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz, aby między liśćmi nie pozostał piasek. Cebulę, por i czosnek posiekać bardzo drobno.
Krok 2
W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej 4 łyżki. l. oliwa i 2 łyżki. l. masło. Dodajemy pory, cebulę i czosnek, doprawiamy solą, mieszamy, smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i nie dopuszczając do zmiany koloru, 15 minut.
Krok 3
Teraz najważniejsza część: ziemniaki i seler należy pokroić w bardzo zgrabną kostkę o boku około 7 mm.
Krok 4
Podgrzać bulion lub wodę (posolić) i trzymać w cieple. Dodaj seler i ziemniaki na patelnię z cebulą, wymieszaj i zwiększ ogień do średniego. Zacznij gotować jak risotto – dodawaj po 1 łyżce gorącego bulionu/wody, delikatnie mieszając i czekając, aż cały płyn zostanie wchłonięty, zanim dodasz kolejną porcję. Po 10–12 minutach. rozpocznij degustację – naczynie należy zdjąć z ognia, zanim ziemniaki się zagotują. Seler powinien pozostać al dente w środku.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj resztę masła i 1/3 parmezanu, gałkę muszkatołową, paprykę, sól i pieprz, delikatnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Podawać z resztą parmezanu.