Caponata z oliwkami

Caponata z oliwkami

gastronomia 14 czerwca 2013 rSycylijska caponata z oliwkami Do przepisu

Ta słynna włoska przystawka z bakłażana jest tak pyszna, że ​​można ją zjeść z rosyjskim czarnym chlebem! Borodiński. Jednak bardzo dobrze komponuje się również ze świeżą włoską ciabattą. Zwłaszcza jeśli skropisz kromki chleba dobrą oliwą z oliwek i opiekaj je w piekarniku, aż będą chrupiące…

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie 3 godziny przed podaniem 6 dużych bakłażanów 3 łyżeczki. sól gruboziarnista 8 łyżek. l. oliwa z oliwek 3 średnie cebule 8 łodyg selera 1 słodka zielona papryka 1 słodka czerwona papryka 6 dużych dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku mały pęczek pietruszki 100 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki. grubo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki. suszone oregano 1/2 łyżeczki. suszona bazylia 2 łyżki. l. kapary Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski, posypać solą i odstawić na 30 minut. Pozwól sokowi spłynąć i wyschnąć.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. obrazy olejne Dodaj bakłażana i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij bakłażany i odłóż na bok.

Krok 3

Cebulę, seler i paprykę obieramy i drobno siekamy. Do tej samej miski wlej pozostały olej, dodaj cebulę, paprykę i seler. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj bakłażany.

Krok 4

Pomidory pokroić z czosnkiem i natką pietruszki. Oliwki pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z pomidorami. Powstałą masę dodać na patelnię z warzywami, pieprz, oregano, bazylię i kapary. Gotuj przez 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać na ciepło. Jeśli chcesz, przełóż caponatę do wysterylizowanych słoików i sterylizuj przez 20–30 minut. i zwiń go.

PRZY OKAZJI

Twoja caponata będzie smakować zupełnie inaczej, jeśli zastąpisz tylko jeden produkt – zielone oliwki greckimi fioletowymi oliwkami Kalamata. Ale nadal możesz eksperymentować z zielenią!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja