Cała prawda o makaronach instant

Cała prawda o makaronach instant

Jak i z czego robi się makaron instant? Dlaczego nie trzeba go gotować? Czy zawiera tłuszcze trans? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania udaliśmy się do fabryki, w której powstają makarony. Rolltona» I WIELKI BIGON.

Makaron błyskawiczny został uznany za najlepszy japoński wynalazek XX wieku, wyprzedzając pod względem karaoke i płytę CD. W 1958 roku przedsiębiorca i wynalazca Momofuko Ando opracował przemysłową metodę produkcji makaronu gotowanego w bulionie drobiowym i suszonego, który można było przygotować w domu w kilka minut. Sam Momofuko Ando dożył 97 lat i codziennie zjadał przynajmniej jedną porcję swojego makaronu.

Makaron błyskawiczny był pierwotnie drogim produktem specjalistycznym, kosztującym około sześciokrotnie więcej niż tradycyjne odmiany makaronu soba i udon. I dopiero rewolucja przemysłowa uczyniła ten produkt masowym: co roku na świecie warzy się 100 miliardów porcji makaronu! Makaron ten jest łatwy w przechowywaniu, gotowaniu i pyszny.

Jak zrobić makaron instant

Do makaronów instant wykorzystuje się mąkę pszenną premium, która przed wprowadzeniem do produkcji jest przesiewana (wszystkie procesy są zautomatyzowane). Po dostarczeniu przesianej mąki do warsztatu produkcyjnego dodaje się do niej proszek jajeczny.

Mąka w maszynie do mieszania ciasta do wyrobu makaronu Rolton

Następnie mieszanina trafia do maszyny do mieszania ciasta, jest dozowana, mieszana z wodą z własnej studni artezyjskiej i solą – ciasto okazuje się fajne. Proces mieszania trwa 15 minut, a gdy ciasto jest gotowe, wprowadza się je do specjalnego pojemnika, gdzie „dojrzewa” przez kilka minut: w domu gospodynie domowe przygotowują makaron w ten sam sposób.

Rozwałkowanie ciasta na przyszły makaron Rolton

Następnie mieszaninę rozwałkowujemy na specjalne wałki, które pełnią funkcję wałka do ciasta: Ciasto jest najpierw rozwałkowane na dwa grube arkusze, a następnie, przechodząc z jednego wałka na drugi (w sumie jest ich siedem), staje się coraz cieńszy, aż osiągnie grubość nieco poniżej milimetra. Ten ciasto należy pokroić w cienkie nitki – odbywa się to za pomocą okrągłych noży do cięcia wzdłużnego. To tutaj makaron faluje: pod nożami znajduje się złącze dwóch przenośników, które obracają się z różnymi prędkościami – jeden szybciej od drugiego. W ten sposób przecięte nitki makaronu zlepiają się na krótki czas, ale falistość zostaje zachowana.

Formowanie makaronu instant

Aby mieć pewność, że gotowy makaron zostanie ugotowany w ciągu kilku sekund przy użyciu wrzącej wody, należy go wcześniej ugotować. Nie gotuje się go w kotle z wrzącą wodą, ale na parze pod ciśnieniem. Ten proces parowania jest bardzo ważny dla konsystencji makaronu, aby później gotowy produkt nie zamienił się w „papkę”. Po ugotowaniu na parze nitki makaronu dodatkowo przemywa się lekko osoloną wodą w celu zmycia nadmiaru skrobi, która pojawia się na powierzchni nitek podczas procesu gotowania na parze.

Suszenie makaronu instant Rolton

Następnym etapem jest suszenie makaronuaby można było go długo przechowywać. Suszenie na oleju pozwala usunąć z makaronu niemal całą wilgoć – jego wilgotność nie przekracza 3%. Najpierw nici są cięte na brykiety, które są dobierane tak, aby pasowały do ​​głębokich komórek tłuszczowych. Mogą być kwadratowe, okrągłe lub prostokątne. Do każdej komory wypełnionej makaronem dostarczane jest powietrze, które rozprowadza makaron po całej powierzchni pojemnika. Ułożone i obcięte nici trafiają do pojemnika z gorącym olejem – głębokim tłuszczem, gdzie są suszone w oleju roślinnym. Cały proces trwa około trzech minut. Komórki są przewracane w celu usunięcia gorących brykietów i wysyłania suchego makaronu do komory chłodzącej, gdzie dzięki przepływowi powietrza schładza się do 30-33 stopni.

Komórki gotowanego makaronu instant

Wszystko gotowe Makaron jest sprawdzany przy wyjściu: pracownicy dbają o to, aby brykiety miały ten sam kolor i kształt. Odrębnie kontroluje się masę brykietu i wilgotność (jak już wspomniano, wilgotność brykietu jest mniejsza niż 3%).

Worki suszonych warzyw do makaronu Rolton

Po tym produkt idzie do pakowania. W zależności od asortymentu na brykiet nakładany jest dodatkowy makaron „tajna torebka” to rosół J: mieszanka naturalnych suszonych warzyw, przypraw i przypraw, soli, suszonego mięsa lub grzybów w zależności od asortymentu, które nadają makaronowi domowy smak. Produkt jest pakowany – może to być metalizowany woreczek, formowane pojemniki lub kubki. Całe opakowanie jest szczelnie zamknięte, a opakowanie metalizowane (folia zawierająca cienką warstwę metalu) pozwala makaronowi dłużej zachować swoje pierwotne właściwości.

Pakowane brykiety z gotowym makaronem instant Rolton

Następnie na opakowaniach nanoszone są oznaczenia, produkty pakowane są do pojemników transportowych – pudełek z tektury falistej i przekazywane do magazynu. Okres przydatności do spożycia makaronu instant wynosi dwa lata (według GOST).

Magazyn wyrobów gotowych w fabryce Mareven»

Jak gotować makaron instant

Zwróć uwagę na metodę gotowania, która jest koniecznie wskazana na opakowaniu i postępuj zgodnie z nią. Dlaczego to jest ważne? Bardzo często produkt może zawierać dodatkowe suszone warzywa i przyprawy, które należy zaparzyć wrzątkiem wraz z brykietem makaronu. Przestrzegaj zalecanej ilości dodanej wody, aby mieć pewność, że produkt będzie pyszny. Makaron można przygotować jako samodzielne danie, dodatek, a nawet deser! Najważniejsze jest, aby kupować produkty od dużych producentów i znanych marek, które cenią swoją reputację i gwarantują jakość i bezpieczeństwo produktów.

Mity na temat makaronów instant

Makaron zawiera duże ilości tłuszczów trans

Zawartość tłuszczów trans w produktach spożywczych w Rosji jest ściśle ujednolicona w Regulaminie Technicznym Unii Celnej. W makaronach instant powstaje taka sama ilość izomerów trans, jak podczas smażenia ziemniaków na oleju słonecznikowym na patelni w domu.

Makaron zawiera glutaminian

Do chwili obecnej nie ma ani jednego badania naukowego, które potwierdzałoby szkodliwość glutaminianu dla człowieka. Inaczej zostałby zakazany. Zgodnie z dokumentem Światowej Organizacji Zdrowia CODEX ALIMENTARIUS nie ma ustalonego limitu stosowania glutaminianu w żywności jako bezpiecznego dodatku do żywności. Glutaminian naprawdę sprawia, że ​​produkt jest atrakcyjniejszy, smaczniejszy i jednocześnie występuje również w zwykłych produktach – mleko, sery, mięso, pomidory itp. Czyli takie produkty, które uważamy za naturalne i zdrowe.

Makaron jest bardzo kaloryczny

Głównym składnikiem makaronu jest mąka pszenna, która rzeczywiście zawiera dużo węglowodanów, a także olej roślinny, który służy do suszenia. Kaloryczność zwykłego krakersa to około 400 kcal na 100 g produktu, który spożywa się bardzo dyskretnie! Wydaje się, że 100 gramów SUCHEGO makaronu błyskawicznego zawiera 440 kcal (mniej więcej tyle samo dla wszystkich producentów). Warto jednak pamiętać, że popularne opakowanie makaronu zawiera zaledwie 60 g, do czego należy dodać aż 350 ml wrzącej wody, aby otrzymać gotowe danie. Odpowiednio, jego całkowita zawartość kalorii jest na poziomie zwykłego lunchu – 240 kcal.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron błyskawiczny #rolltonPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja