Cała marynowana dynia
Olga Siutkina 17 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wydaje się, że dynia została stworzona przez naturę do przechowywania przez zimę. Stanowią idealne preparaty na zimę. I bardzo dekoracyjne – chociaż dynie są bardzo małe, można je wykorzystać w całości. W przypadku tej metody konserwowania dyni trzeba mieć czas na zbieranie warzyw o średnicy nie większej niż 3-4 cm. Wybierz je tego samego rozmiaru – świeże, gęste, bez uszkodzeń. Wygodniej jest przygotować w małych słoiczkach, najlepiej w półlitrowych słoikach – aby otworzyć, podać i zjeść wszystko na raz.
Złożoność: łatwo Kalorie: 20,10 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Używany: 0,74 g/0,11 g/3,93KolacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 8 PORCJI600 g dyni2 łyżeczki sól100 ml octu jabłkowego (4–5%)koperkowe parasoleliść chrzanuliść porzeczkiliść wiśni2 ząbki czosnkudla pikanterii można dodać ostrą świeżą papryczkę chili – 1 mała papryczka na 2 słoiki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 120 stopni. Przygotuj wysterylizowane słoiki.
Krok 2
Umyj i osusz dynię oraz przyprawy. Przytnij łodygi i łodygi dyni.
Krok 3
Umieść przyprawy na dnie słoików.
Krok 4
Do słoików wsyp sól i dodaj dynię.
Krok 5
Zagotuj wodę i zalej wrzącą wodą dynię.
Krok 6
Polać wierzch octem, przykryć pokrywką i wstawić całą marynowaną dynię do piekarnika na 20 minut.
Krok 7
Wyjmij słoiki z marynowaną dynią i zamknij pokrywki. Dynia będzie gotowa do spożycia po 2 tygodniach.
UWAGA DO GOSPODARKI
Marynując dynię najważniejsze jest ścisłe przestrzeganie proporcji składników i nie przesadzenie z ilością octu. Nie zaleca się również jego zmniejszania, dynia może stracić chrupkość i nie będzie dobrze przechowywana.