Dżem gruszkowo-bursztynowy z białym winem na zimę
Do przepisu
Konfitura gruszkowa bursztynowa z białym winem na zimę to pyszna wersja uwielbianego przez wielu konfitury gruszkowej. Białe wino dodaje pikanterii, ale w naszym przepisie ma mniejsze wymagania niż w przypadku gruszek. Wino może być wytrawne, a nawet półsłodkie, ale gruszki muszą być soczyste i elastycznie-twarde, lekko niedojrzałe. Dojrzałe, miękkie gruszki nie nadają się do takiego dżemu – po prostu rozpadną się w trakcie gotowania. Ważne jest dla nas zachowanie całych plasterków. Wyobraź sobie, jak dobrze będą smakować w klarownym, bursztynowym syropie!
Złożoność: łatwo Kalorie: 99,10 kcal/porcja Porcje: 30 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 6 godzin Używany: 0,14 g/0,10 g/23,62GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIGruszka 1 kgGranulowany cukier 600 grWino białe wytrawne 250 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki – ułatwi to usunięcie szypułek i wycięcie strąków nasiennych. Gruszki pokroić w cienkie plasterki – o grubości około 5 mm.
Krok 2
Plasterki gruszki zasypujemy cukrem i odstawiamy na 6-8 godzin, aż puści sok, a cukier się rozpuści. W tym czasie kilka razy wymieszaj szpatułką kawałki gruszki.
Krok 3
Syrop gruszkowy wlej do garnka, w którym będziesz gotować dżem. Dodaj wino i zagotuj mieszaninę. Do wrzącego syropu włóż plasterki gruszki, delikatnie zamieszaj, poczekaj do ponownego zagotowania i zmniejsz ogień do małego.
Krok 4
Gruszki gotuj w syropie winnym przez 5 minut, usuwając pianę. Mieszaj drewnianą szpatułką od krawędzi do środka. Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie – możesz go zostawić na noc
Krok 5
Konfiturę gruszkową ponownie zagotuj, gotuj przez 5 minut i ponownie ostudź. Powtórz gotowanie jeszcze raz lub dwa razy, aż dżem nabierze pięknego bursztynowego koloru. Konfiturę gruszkowo-bursztynową rozłóż do wysterylizowanych słoików, zamknij i zostaw na zimę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby zrobić dżem bursztynowy z gruszek z białym winem, nie trzeba odcinać skórki z gruszek. Pomaga plasterkom zachować swój kształt i sprawia, że dżem jest bardziej teksturowany.
PRZY OKAZJI
Konfitura gruszkowo-bursztynowa z białym winem będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli dodasz do niej laskę cynamonu, laskę wanilii lub anyż gwiazdkowaty. Można dodać gałązkę lawendy, ale nie mieszać jej z innymi przyprawami.