Burger IQ

Burger IQ

Modna obecnie dieta ketogeniczna, czyli keto, zakłada niemal całkowitą rezygnację z węglowodanów: głównym źródłem energii stają się… tłuszcze. Dzięki tej diecie nasz mózg jako paliwo otrzymuje ketony, a nie glukozę, co pozwala mu pracować wydajniej.

Kebab Lula w stylu Keto Burgera

Tłuszcz z ogona użyty do zrobienia tego keto burgera nie jest tak straszny, jak mogłoby się wydawać. Po pierwsze, „neutralizuje” go sos matsoni, a po drugie, samego burgera podaje się nie w bułce, ale na liściach sałaty – jest zdrowszy, a tłuszcz łatwiej się wchłania.

Kebab Lula w stylu Keto Burgera
Kebab Lula w stylu Keto Burgera

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.

Czego potrzebujesz:

1 kg miąższu z tylnych nóg jagnięcych

250 g tłuszczu z ogona

1 duża cebula

4–6 ząbków czosnku

1 łyżeczka świeżo zmielony kminek

0,5 łyżeczki każdy mielona kolendra i sumak

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

1 główka sałaty lodowej

500 g matsoni

2 ząbki czosnku

1 pęczek kolendry

Co zrobić:

1. Przed podaniem połóż matsoni na durszlaku wyłożonym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, odstaw na 1–1,5 godziny. Następnie dodaj mieszankę kolendry i czosnku drobno posiekanego i utłuczonego w moździerzu, soli i pieprzu. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

2. Z jagnięciny i tłustego ogona odetnij wszystkie błony, mięso i gruby ogon pokrój na małe kawałki, dodaj sól i pieprz. Odłóż około 1 łyżki. l. gruby ogon, resztę tłustego ogona wymieszać z mięsem i posiekać dwoma siekierami lub ciężkim nożem szefa kuchni na średnie mielone mięso.

3. Bardzo drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. Zachowany gruby ogon rozpuść na patelni, aż utworzą się skwarki, dodaj cebulę i czosnek, dodaj sól i smaż na średnim ogniu przez 4–5 minut. Lekko ostudzić, 2–3 minuty.

4. Wlać wszystkie przyprawy do mieszanki cebuli, wymieszać, dodać do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszaj rękoma przez 5 minut.

5. Wyłóż tacę pergaminem. Zwilżając ręce gorącą wodą, uformuj 6 okrągłych kotletów o grubości 1,8–2 cm, ułóż je na pergaminie, przykryj folią i włóż do lodówki na 30–40 minut.

6. W międzyczasie rozpal węgle (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzej grill. Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem. Połóż kotlety na grillu i smaż przez 2 minuty. z każdej strony, obracając 2-3 razy.

7. Podawaj burgery na liściu sałaty zamiast bułki, polane sosem matsoni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagnięcina #lulakebab #Burger #dieta ketonowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja