Buraki kiszone, prosty przepis z octem jabłkowym
gastronomia 19 września 2024 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przedstawiamy prosty przepis na kiszone buraczki z octem jabłkowym – przystawkę, która świetnie komponuje się z mięsem, ziemniakami, a także kanapkami z kiełbasą lub pasztetem. Aby zamarynować to warzywo korzeniowe, nie trzeba mieć supermocy w gotowaniu. Przystawkę według tego przepisu można w razie potrzeby przygotować o każdej porze roku i skosztować po 3-4 dniach. Przetwory można przygotować w dużych ilościach – w tym celu zwiń buraki w wysterylizowane słoiki. Nasz przepis przeznaczony jest na trzy małe, półlitrowe słoiczki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 201,11 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 5,83 g/0,78 g/42,87MarynowaniePustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJE–3Porcje+Buraki 1 kgWoda 600mlOcet jabłkowy 3% 120 mlGranulowany cukier 1 łyżka.Średnia sól 1 łyżka.Czosnek 4 ząbkiAnyż gwiazdkowaty 2 szt.Liść laurowy 2 szt.Cynamon 1 sztukaCzarne ziarna pieprzu 8 szt.Słodki groszek 1 łyżeczkaNasiona kopru 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki dokładnie umyć szczoteczką, włożyć do rondla z gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Warzywa korzeniowe zalać zimną wodą i pozostawić na 10-15 minut, aż ostygną. Następnie wyczyść.
Krok 2
Przygotuj marynatę: do rondla włóż cukier, sól i wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Zalać 600 ml wrzącej wody i gotować przyprawy przez 5 minut. Dodać ocet jabłkowy, doprowadzić do wrzenia, zdjąć rondelek z ognia.
Krok 3
Buraki pokroić w plasterki lub słupki – według własnego uznania. Podzielić kawałki buraków do trzech wysterylizowanych, półlitrowych słoików. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i umieść 1-2 ząbki w każdym słoiku.
Krok 4
Gorącą marynatą zalej buraki w słoikach, równomiernie rozprowadzając przyprawy. Zamknij słoiki pokrywkami i pozostaw do marynowania. Za kilka dni marynowane buraki z octem jabłkowym będą gotowe.
UWAGA DO GOSPODARKI
Na początek polecamy przygotować jeden słoik marynowanych buraków. Aby to zrobić, zmniejsz ilość składników o trzy. Nie ma potrzeby zwijania słoika. Wystarczy włożyć do lodówki na 3-4 dni. Wypróbuj przygotowaną przekąskę i w razie potrzeby następnym razem dostosuj zestaw przypraw i ich ilość.
PRZY OKAZJI
Przepis na kiszone buraki może być jeszcze prostszy: możesz zrobić go mniej pikantnym, bez cynamonu i anyżu gwiazdkowatego, a ocet jabłkowy zastąpić octem stołowym. Należy jednak pamiętać, że stężenie w stołówce wynosi 9%.