Burak ze śliwkami i jabłkami
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmałe jabłkacukier – 200 g1,5 l soku jabłkowego700 g śliwekgoździki, liście trawy cytrynowej do smaku20 g soli1 kg małych młodych buraków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy. Obierz śliwki. Jabłka przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Buraki, śliwki i jabłka pokroić w mniej więcej równe koła. Blanszuj jabłka we wrzącej wodzie nie dłużej niż 2 minuty. Buraki, śliwki, jabłka układamy warstwami w przygotowanych słoikach i zalewamy wrzącą mieszanką soku jabłkowego, cukru i soli z goździkami i liśćmi trawy cytrynowej. Pasteryzować i zamykać.