Burak: wierzchołki i korzenie

Burak: wierzchołki i korzenie

Burak: wierzchołki i korzenie

gastronomia 28 lipca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Chłodnik latem jest jak powiew świeżego powietrza – niezbędny. Jeśli masz już dość okroshki we wszystkich jej postaciach, przygotuj blaty z buraków i ciesz się, póki jest gorące.

Burak

Burak z kalmarem

Starożytne danie kuchni rosyjskiej – botwina buraczana – podawano zwykle z ogonami rybnymi lub rakowymi. Do szybkiej zupy proponujemy równie szybkie kalmary.

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 30 minut.

Czego potrzebujesz:

– 1 litr białego kwasu chlebowego

– 2 średnie młode buraki z wierzchołkami

– 4 średnio chrupiące ogórki

– 1 czerwona słodka cebula

– 300 g filetu z kalmara

– 3 jajka na twardo

– 3 łyżki. l. czerwony ocet winny

– cukier, sól, czarny pieprz

– śmietana i kremowy chrzan do podania

Co zrobić:

1. Odetnij wierzchołki buraków i zachowaj. Buraki umyj, zawiń w folię, piecz w temperaturze 200°C przez 40–50 minut. Opłucz zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.

2. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie piórka. Zalać octem winnym, doprawić 1 łyżeczką. sól i 1 łyżeczka. cukier, pieprz i zaparzać przez 30 minut.

3. Buraki i cebulę wymieszać z marynatą z kwasem, doprawić solą i wstawić do lodówki na 20 minut.

4. Ogórki pokroić w te same paski co buraki, dodać trochę soli. Obierz jajka i przekrój je na pół. Wierzch włożyć do wrzącej wody na 40–50 sekund, następnie osuszyć i drobno posiekać.

5. Usuń cienką folię z fileta z kalmara, pokrój filet w cienkie paski, dodaj sól, zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, odcedź kalmary na durszlaku.

6. Na talerzach ułóż kalmary, ogórki i topy. Wlać kwas chlebowy z burakami i cebulą, na wierzchu położyć pół jajka. Podawać z kwaśną śmietaną i kremowym chrzanem.

Burak

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zimniki #botvinya #botvinya buraczanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja