Burak: wierzchołki i korzenie
gastronomia 28 lipca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Chłodnik latem jest jak powiew świeżego powietrza – niezbędny. Jeśli masz już dość okroshki we wszystkich jej postaciach, przygotuj blaty z buraków i ciesz się, póki jest gorące.
Burak z kalmarem
Starożytne danie kuchni rosyjskiej – botwina buraczana – podawano zwykle z ogonami rybnymi lub rakowymi. Do szybkiej zupy proponujemy równie szybkie kalmary.
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 30 minut.
Czego potrzebujesz:
– 1 litr białego kwasu chlebowego
– 2 średnie młode buraki z wierzchołkami
– 4 średnio chrupiące ogórki
– 1 czerwona słodka cebula
– 300 g filetu z kalmara
– 3 jajka na twardo
– 3 łyżki. l. czerwony ocet winny
– cukier, sól, czarny pieprz
– śmietana i kremowy chrzan do podania
Co zrobić:
1. Odetnij wierzchołki buraków i zachowaj. Buraki umyj, zawiń w folię, piecz w temperaturze 200°C przez 40–50 minut. Opłucz zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.
2. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie piórka. Zalać octem winnym, doprawić 1 łyżeczką. sól i 1 łyżeczka. cukier, pieprz i zaparzać przez 30 minut.
3. Buraki i cebulę wymieszać z marynatą z kwasem, doprawić solą i wstawić do lodówki na 20 minut.
4. Ogórki pokroić w te same paski co buraki, dodać trochę soli. Obierz jajka i przekrój je na pół. Wierzch włożyć do wrzącej wody na 40–50 sekund, następnie osuszyć i drobno posiekać.
5. Usuń cienką folię z fileta z kalmara, pokrój filet w cienkie paski, dodaj sól, zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, odcedź kalmary na durszlaku.
6. Na talerzach ułóż kalmary, ogórki i topy. Wlać kwas chlebowy z burakami i cebulą, na wierzchu położyć pół jajka. Podawać z kwaśną śmietaną i kremowym chrzanem.
Burak
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zimniki #botvinya #botvinya buraczanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych