Bułka Rumiankowa

Bułka Rumiankowa

gastronomia 15 kwietnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarzgarmażeria Do przepisu

Mówi się, że w czasach sowieckich bułka Romaszka zastępowała tradycyjne ciasto wielkanocne, którego czasami ze względów ideologicznych nie było łatwo kupić w sklepie. I była w tej wersji pewna logika! Ciasto „Romaszki” było bogate, słodkie, a wesoły kształt produktu kojarzony był ze słońcem i światłem, czyli w pełni odpowiadał duchowi prawosławnego święta. Teraz oczywiście nie ma potrzeby wykorzystywania tej wspaniałej bułki do celów rytualnych, ale po prostu upieczenie jej na przykład w dzień wolny i sprawienie radości bliskim jest całkiem możliwe.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 596,49 kcal/porcja Porcje: 7 Gotowanie: 4 godziny Używany: 12,24 g/19,45 g/93,74BułeczkiPiekarniaPrzekąskaHerbataWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 7 PORCJIDo testu:mąka – 550–600 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastamleko – 250 mlmasło – 110 gcukier – 160 gcukier waniliowy – 10 gjajko C0 – 1 szt.świeże drożdże – 25 gsól – na czubku nożaDo posypania:masło – 20 gcukier – 25 gmąka – 30 g.Aby natłuścić bułki:żółtko – 1 szt.mleko – 20 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Na ciasto podgrzej mleko do temperatury 35°C. Wlać do dużej miski. Dodaj 1 łyżkę. l. cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.

Krok 2

Do mieszanki mleczno-drożdżowej wsypać 50 g mąki i wymieszać. Przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto powinno nieznacznie zwiększyć swoją objętość i pokryć się bąbelkami.

Krok 3

Rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć. Do ciasta dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól i jajko. Zamieszać. Następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto bułkowe na stolnicy. Możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej mąki, zwróć uwagę na konsystencję ciasta: nie powinno zbytnio się rozpływać, ale powinno być miękkie i niezbyt twarde.

Krok 4

Wlać roztopione masło. Ponownie zagnieść ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do miski. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie zagniatamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1–1,5 godziny. Ciasto na bułkę powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Krok 5

Ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Zwinąć w grubą kiełbasę i podzielić na 7 równych części. Z każdej uformuj kulę i umieść ją w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia stokrotek (jedna bułka na środku, reszta dookoła).

Krok 6

Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W czasie gdy bułki rosną, przygotuj polewę. Aby to zrobić, zmiel masło z cukrem i mąką, aż uzyskasz okruchy.

Krok 7

Żółtka lekko ubić z mlekiem. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj kawałki ciasta powstałą mieszanką. Na wierzchu rozłóż posypkę. Włóż formę z bułeczkami do piekarnika na 40-45 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

„Rumianek” jest idealny na śniadanie: bułki można pokroić i posmarować masłem, dżemem lub masłem orzechowym. Nadają się jako baza do kanapek z serem miękkim lub twardym.

PRZY OKAZJI

Do ciasta na bułeczki rumiankowe można dodać ok. 100 g rodzynek, a na polewę posiekane orzechy włoskie (1-2 łyżki). Dzięki temu smak wypieków stanie się ciekawszy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja