Bułka czekoladowa bez mąki

Bułka czekoladowa bez mąki

Bułka czekoladowa bez mąki

gastronomia 10 listopada 2023 r4,57(7)Dodaj do ulubionychUdział

Każda gospodyni domowa ma przepis na słodkie danie z serii „Kiedy goście są na wyciągnięcie ręki”. Może to być babeczka, placek lub deser, ale bardzo rzadko jest to ciasto. A wszystko dlatego, że ciasto wymaga ciasta, śmietany i czasu, aby pierwsze przeniknęło do drugiego.

Bułka czekoladowa bez mąkiBułka czekoladowa bez mąkiBułka czekoladowa bez mąkiBułka czekoladowa bez mąki

Mój ulubiony wybór w tej sytuacji to bułka czekoladowa z bitą śmietaną. Wiem, że od momentu podjęcia decyzji o ugotowaniu do chwili, gdy mogę pokroić pierwszy kawałek, przygotowanie zajmuje tylko godzinę. No cóż, maksymalnie godzinę i piętnaście, jeśli trzeba będzie wyjąć mikser z antresoli.

Lista produktów również jest krótka i nie ma w niej nic egzotycznego. Czekolada, jajka, cukier, trochę brandy lub rumu, łyżka kawy – rozpuszczalnej – i gęsta śmietanka. Wszystko to zwykle znajduje się w lodówce lub szafce. I nie potrzebujesz nawet wagi – rzadka okazja do pieczenia!

Czego potrzebujesz:
na blasze do pieczenia o wymiarach 45×35 cm z niskimi bokami 7 jajek 150 g czekolady o zawartości kakao 55-75% 2 łyżki. łyżki drobno zmielonej kawy lub kawy rozpuszczalnej 2 łyżki. łyżki cukru 2 łyżki. łyżki brandy, rumu lub likieru kawowego

Do kremu:
500 ml śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 2-3 łyżki. łyżki (lub do smaku) drobnego cukru lub cukru pudru 1-2 łyżeczki nalewki waniliowej lub cukru waniliowego lub brandy/rum/likier

Co zrobić:
1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 C.

2. Czekoladę połamać na kawałki lub pokroić piłą, włożyć do żaroodpornej miski, dodać kawę i rozpuścić w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej (30 sekund na maksymalnej mocy, wymieszać, kolejne 30 sekund. W razie potrzeby powtórzyć ). Roztapiając czekoladę w łaźni parowej, uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani kropla wody – może się zważyć. Gdy czekolada się rozpuści, wyjmij miskę z wanny.

3. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Żółtka wmieszać do roztopionej czekolady, dodać brandy. Białka ubijamy z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Przenieś około jednej trzeciej białek do masy czekoladowej i wymieszaj silikonową szpatułką. Dodaj pozostałe białka i mieszaj, aż mieszanina stanie się równomiernie czekoladowa, ale wciąż przewiewna.

4. Ciasto przełożyć na blachę i wygładzić. Wstawić do piekarnika na 15-18 minut. Gotowość określa się w następujący sposób: ciasto zostanie pokryte folią, ale będzie „oddychać”, tj. wyglądają na niedopieczone. Jeśli jednak podniesiesz krawędź papieru, papier odsunie się od niego.

5. Wyjmij blachę do pieczenia, przeciągnij papier z upieczonym ciastem na metalową kratkę, przykryj ręcznikami papierowymi i zwilż je wodą spryskując je spryskiwaczem (lub zmocz jednorazowe serwetki włókninowe zimną wodą, wykręcić i położyć na torcie).

6. Gdy ciasto ostygnie, ubić śmietanę z cukrem i naparem waniliowym.

7. Wyjmij serwetki ze skorupy i połóż je na stole. Posmarować około połową kremu i unosząc brzeg papieru zwinąć rulon.

Skórka może trochę popękać, nie martw się!

8. Posmaruj powierzchnię bułki pozostałą bitą śmietaną i przełóż na długi talerz lub ozdobną deskę. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do czasu, aż będzie potrzebne.

I nawet jeśli „coś pójdzie nie tak”, goście nie pozostaną bez deseru! Jeśli ciasto jest tak suche, że nie da się go zwinąć, przekrój je na trzy paski i złóż je jeden na wierzchu, smarując kremem – otrzymasz prostokątne ciasto. Jeśli ciasto jest niedopieczone (spieszyliśmy się z jego zdobyciem, wszystko może się zdarzyć), przełóż je do szklanek, dodaj mrożone wiśnie lub czarną porzeczkę lub obrane plasterki pomarańczy i udekoruj bitą śmietaną. I nikt nawet nie pomyśli, że zaplanowano coś innego!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #krem #czekolada #bułka #tort #desery #kawa mielona #deser bezmącznyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Swietłana (gość)

17 stycznia 2015 r

Dziękuję za przepis i pomysły :) Rzeczywiście czasem ciasto nie wychodzi tak jak się spodziewasz i trzeba znaleźć wyjście z tej sytuacji, pomysły na porcje bardzo się przydadzą ;)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja