Bulion warzywny na zimę – przyprawa na bazie suszonych warzyw i ziół

Bulion warzywny na zimę – przyprawa na bazie suszonych warzyw i ziół

Marina 13 sierpnia 2020 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałBulion warzywny na zimę - przyprawa na bazie suszonych warzyw i ziół Do przepisu

Wszystkie słoiki są zwinięte, zamrażarka jest całkowicie wypełniona warzywami i jagodami, a warzywa się nie kończą. Proponuję przygotować przyprawę z suszonych warzyw i ziół – bulion warzywny. Suszone warzywa nie wymagają specjalnego miejsca do przechowywania. Warzywa w postaci suchej zachowują cały swój smak i korzystne właściwości, co pozwala zimą dodawać do potraw niezbędne dla organizmu witaminy. Możesz suszyć dowolne sezonowe warzywa i zioła.

Złożoność: łatwo Kalorie: 212,15 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 godz Używany: 10,43 g/0,75 g/42,71Suszenie, suszeniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsłodka papryka 2 szt.pomidory 2 szt.marchewki 2 szt.cebula 1 szt.zielona cebula 1 pęczek (pęczki)pietruszka (zielona) 1 pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj i obierz pomidory, paprykę, cebulę, marchewkę i zioła. Paprykę pokroić w dowolne kawałki i równomiernie ułożyć na tacy do suszenia.

Krok 2

Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Marchewkę pokroić w cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do warzyw).

Krok 4

Cebulę pokroić w cienkie pierścienie i półpierścienie.

Krok 5

Na tacce ułóż zieloną cebulę i pietruszkę.

Krok 6

Moja suszarka elektryczna ma tylko 5 tac. Włóż blachy do suszarki, ustaw temperaturę +50°C i wysusz warzywa, aż będą chrupiące. Zajęło mi to dwie noce. Zieloni schną bardzo szybko. Podczas suszenia warzyw można kilkakrotnie załadować tacki ziołami.

Krok 7

Teraz musisz posiekać warzywa. Możesz użyć młynka do kawy i zmielić mieszankę warzywną na proszek. Preferuję niejednorodną mieszankę z kawałkami warzyw. Warzywa posiekałam blenderem.

Krok 8

Posiekane suszone warzywa. Pozostaje tylko przenieść wysuszoną mieszaninę do słoika.

Krok 9

Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Suchy rosół trzymam w szafce kuchennej (zawsze pod ręką). Rosół warzywny jest gotowy!

UWAGA DO GOSPODARKI

Rosół warzywny to ratunek, gdy trzeba coś szybko ugotować. Ugotuj kluski w bulionie warzywnym lub po prostu dopraw drugie danie. Bardzo wygodnie jest mieć zawsze pod ręką marchewkę, paprykę, pomidory, cebulę i zioła.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja