Bulion warzywny na zimę – przyprawa na bazie suszonych warzyw i ziół
Marina 13 sierpnia 2020 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wszystkie słoiki są zwinięte, zamrażarka jest całkowicie wypełniona warzywami i jagodami, a warzywa się nie kończą. Proponuję przygotować przyprawę z suszonych warzyw i ziół – bulion warzywny. Suszone warzywa nie wymagają specjalnego miejsca do przechowywania. Warzywa w postaci suchej zachowują cały swój smak i korzystne właściwości, co pozwala zimą dodawać do potraw niezbędne dla organizmu witaminy. Możesz suszyć dowolne sezonowe warzywa i zioła.
Złożoność: łatwo Kalorie: 212,15 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 godz Używany: 10,43 g/0,75 g/42,71Suszenie, suszeniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsłodka papryka 2 szt.pomidory 2 szt.marchewki 2 szt.cebula 1 szt.zielona cebula 1 pęczek (pęczki)pietruszka (zielona) 1 pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i obierz pomidory, paprykę, cebulę, marchewkę i zioła. Paprykę pokroić w dowolne kawałki i równomiernie ułożyć na tacy do suszenia.
Krok 2
Pomidory pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do warzyw).
Krok 4
Cebulę pokroić w cienkie pierścienie i półpierścienie.
Krok 5
Na tacce ułóż zieloną cebulę i pietruszkę.
Krok 6
Moja suszarka elektryczna ma tylko 5 tac. Włóż blachy do suszarki, ustaw temperaturę +50°C i wysusz warzywa, aż będą chrupiące. Zajęło mi to dwie noce. Zieloni schną bardzo szybko. Podczas suszenia warzyw można kilkakrotnie załadować tacki ziołami.
Krok 7
Teraz musisz posiekać warzywa. Możesz użyć młynka do kawy i zmielić mieszankę warzywną na proszek. Preferuję niejednorodną mieszankę z kawałkami warzyw. Warzywa posiekałam blenderem.
Krok 8
Posiekane suszone warzywa. Pozostaje tylko przenieść wysuszoną mieszaninę do słoika.
Krok 9
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Suchy rosół trzymam w szafce kuchennej (zawsze pod ręką). Rosół warzywny jest gotowy!
UWAGA DO GOSPODARKI
Rosół warzywny to ratunek, gdy trzeba coś szybko ugotować. Ugotuj kluski w bulionie warzywnym lub po prostu dopraw drugie danie. Bardzo wygodnie jest mieć zawsze pod ręką marchewkę, paprykę, pomidory, cebulę i zioła.