Bulion

Bulion

Mój magnes 24 lutego 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu

Rosół to podstawa. Istnieje opinia, że ​​​​zdolności kulinarne kucharza można ocenić na podstawie rodzaju bulionu, jaki się okazuje. Wygląda na to, że wrzuciłeś kawałek mięsa i gotowałeś przez kilka godzin. Istnieje jednak wiele pułapek i sztuczek. Nie każdemu udaje się uzyskać klarowny, aromatyczny, bogaty bulion. Ale tej umiejętności nie jest trudno się nauczyć. Np. mięso, warzywa i zioła wrzucamy wyłącznie do zimnej wody, gotujemy kilka godzin na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, ostrożnie usuwamy pianę łyżką cedzakową, a gotowe danie lepiej odcedzić bulion przez sito. Równie ważna jest świeżość mięsa, jak i jakość receptury. W tym ostatnim pomożemy Ci.

Złożoność: łatwo Kalorie: 103,12 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 8,76 g/6,33 g/2,87KolacjaBulionPustySos/dressingZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkości z 1 kurczaka1 mała marchewka1 łodyga selera1 cebula2 ząbki czosnku5–6 łodyg pietruszki5 ziaren czarnego pieprzu1 liść laurowysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wszystkie kości włóż do rondla, zalej 1 litrem wody, dodaj łodygi pietruszki, warzywa, ziarna pieprzu i liście laurowe.

Krok 2

Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia, okresowo odgarniać pianę przez 1,5 godziny. Na koniec dodać sól. Gotowy bulion przecedzić przez gazę do czystego rondla.

PRZY OKAZJI

Na 100 g: białka 0,50 g (0,63% ZDS)

• tłuszcze 0,10 g (0,11%)

• węglowodany 0,40 g (0,24%)

• kcal 4,50 (0,25%) • sód 778,37 mg (53,68%)

• cukier ogółem 0,21 g (0,42%) • NNKT 0,10 g (0,50%)

• błonnik pokarmowy 0,14 g (0,47%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja