Bulion
Mój magnes 24 lutego 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Rosół to podstawa. Istnieje opinia, że zdolności kulinarne kucharza można ocenić na podstawie rodzaju bulionu, jaki się okazuje. Wygląda na to, że wrzuciłeś kawałek mięsa i gotowałeś przez kilka godzin. Istnieje jednak wiele pułapek i sztuczek. Nie każdemu udaje się uzyskać klarowny, aromatyczny, bogaty bulion. Ale tej umiejętności nie jest trudno się nauczyć. Np. mięso, warzywa i zioła wrzucamy wyłącznie do zimnej wody, gotujemy kilka godzin na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, ostrożnie usuwamy pianę łyżką cedzakową, a gotowe danie lepiej odcedzić bulion przez sito. Równie ważna jest świeżość mięsa, jak i jakość receptury. W tym ostatnim pomożemy Ci.
Złożoność: łatwo Kalorie: 103,12 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 8,76 g/6,33 g/2,87KolacjaBulionPustySos/dressingZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkości z 1 kurczaka1 mała marchewka1 łodyga selera1 cebula2 ząbki czosnku5–6 łodyg pietruszki5 ziaren czarnego pieprzu1 liść laurowysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie kości włóż do rondla, zalej 1 litrem wody, dodaj łodygi pietruszki, warzywa, ziarna pieprzu i liście laurowe.
Krok 2
Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia, okresowo odgarniać pianę przez 1,5 godziny. Na koniec dodać sól. Gotowy bulion przecedzić przez gazę do czystego rondla.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,50 g (0,63% ZDS)
• tłuszcze 0,10 g (0,11%)
• węglowodany 0,40 g (0,24%)
• kcal 4,50 (0,25%) • sód 778,37 mg (53,68%)
• cukier ogółem 0,21 g (0,42%) • NNKT 0,10 g (0,50%)
• błonnik pokarmowy 0,14 g (0,47%)