Bułgarski bakłażan
Swietłana L 07 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Bakłażany wychodzą w całości, z niewielką ilością sosu, co jest wygodne i pięknie wygląda podczas podawania.
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minutMikserPiekarnikPrażeniePieczenieKonserwowanieKuchnia bułgarskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażany – 6 kgpomidory -2,5 kgcebula – 2 kgczosnek -200 gpietruszka – 2-3 pęczkisól – 120 g (do marynowania bakłażana) +1-2 łyżki. l. (na sos pomidorowy)cukier -4 łyżki. l.czarny pieprz -1 łyżka. l. (słodziny)ziele angielskie -1 łyżka. l. (słodziny)papryczka chili – 2 szt. (fakultatywny)olej roślinny 50-70 g (dla cebuli) + 100-120 g (dla bakłażanów) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm Przygotować 12% solankę, w tym celu rozpuścić 120 g soli w 1 litrze wody. Polać bakłażany i pozostawić w zalewie na 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Bakłażany podzieliłam na 2 części, najpierw je namoczyłam i upiekłam, następnie drugą porcję pokroiłam w tę samą zalewę.
Krok 2
Bakłażany wyciśnij z solanki, przełóż do miski, polej olejem roślinnym i wymieszaj. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na najwyższą temperaturę. Piec bakłażany z obu stron przez około 7 minut, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli piekarnik posiada grill, umieszczenie blachy do pieczenia bezpośrednio pod grillem znacznie przyspieszy proces pieczenia.
Krok 3
Przygotowane bakłażany włóż do miski. W autentycznym przepisie bakłażany smażone są na oleju na patelni, a przepis podaje 900 g oleju roślinnego. Moim zdaniem nie jest to przydatne i zużywa dużo oleju. Dlatego wybierz wygodną dla siebie metodę gotowania bakłażana.
Krok 4
Oddzielnie przygotuj sos pomidorowy, grubo siekając cebulę.
Krok 5
Cebulę smażymy na oleju, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut.
Krok 6
Zmiel pomidory i czosnek za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Dodaj sól, cukier, czarny i ziele angielskie. Gotuj sos pomidorowy przez 30 minut.
Krok 7
Do gotowego sosu dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Spróbuj bakłażana i sosu pod kątem soli i cukru i dodaj, jeśli to konieczne.
Krok 8
Do słoików ułóż warstwę bakłażanów, polej sosem i napełnij słoiki. Górną warstwą powinien być sos.
Krok 9
Połóż serwetki na dnie blachy do pieczenia. Połóż słoiki na blasze do pieczenia i przykryj pokrywkami. Blachę do pieczenia wkładamy do zimnego piekarnika, wlewamy na nią odrobinę wody. Włącz piekarnik i sterylizuj słoiki w temperaturze 100 -110 C przez 60 – 70 minut. Po upływie określonego czasu wyjąć słoiki, zwinąć pokrywki i odwrócić słoiki pokrywkami do dołu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zwinięte słoiki najlepiej przechowywać z opuszczoną pokrywką, całkowicie blokuje to dostęp powietrza do słoika i zwiększa trwałość produktu.