Bułeczki ziemniaczane do burgerów od Marka Sinclaira
gastronomia 10 kwietnia 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Mark Sinclair, który wymyślił ten przepis, jest znanym amerykańskim piekarzem. Mieszka w Montanie. Posiada własną, profesjonalną przyczepę piekarniczą, w której pracuje samodzielnie. Marek sprzedaje swój chleb na targu. Miejscowi szczególnie uwielbiają jego pyszne ciasta francuskie – ale jego zwykły chleb jest również bardzo popularny.
Złożoność: trudny Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 4 godzinyPieczeniePiekarniaPustyPrzekąskaImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 średni ziemniak50 g jajek (1 średnie jajko)200 g pełnego mleka12 g świeżych drożdży prasowanych60 g masła590 g mąkiolej roślinny50 g cukru15 gramów soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w średnią kostkę, włóż do rondla, zalej około 2 szklankami wrzącej wody, gotuj do całkowitej miękkości, około 20 minut. Odmierz 135 g gotowanych ziemniaków (zmiksuj je na gładkie puree) i 50 ml bulionu ziemniaczanego. Fajny.
Krok 2
Lekko ubij jajko. Rozkruszyć drożdże. Podgrzej mleko do 38°C. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Czystą miskę i kulę ciasta natłuszczamy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej dziurki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 3
Ciasto wyrabiać przez 30 sekund, uformować kulę, ponownie włożyć do miski, ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 4
Połóż ciasto na natłuszczonej powierzchni roboczej i rozłóż je na prostokąt tak, aby krótszy bok znajdował się przed tobą. Obiema rękami chwyć dwa rogi krótszego boku prostokąta znajdującego się najdalej od Ciebie, rozciągnij go lekko i złóż na pół w poprzek. Teraz chwyć dwa pozostałe rogi po prawej stronie – pociągnij i złóż ciasto ponownie na pół. Powtórz operację z pozostałymi bokami prostokąta. Technologia ta nazywa się rozciąganiem i składaniem („rozciąganie i składanie”).
Krok 5
Ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 6
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformuj kulę i ułóż na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia w szachownicę w odległości 3-4 cm od siebie. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, 1–2 godziny.
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 175°C z termoobiegiem lub 190°C od góry do dołu. Piec na złoty kolor, 14 minut.