Bułeczki ziemniaczane do burgerów od Marka Sinclaira

Bułeczki ziemniaczane do burgerów od Marka Sinclaira

gastronomia 10 kwietnia 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzBułeczki ziemniaczane do burgerów od Marka Sinclaira Do przepisu

Mark Sinclair, który wymyślił ten przepis, jest znanym amerykańskim piekarzem. Mieszka w Montanie. Posiada własną, profesjonalną przyczepę piekarniczą, w której pracuje samodzielnie. Marek sprzedaje swój chleb na targu. Miejscowi szczególnie uwielbiają jego pyszne ciasta francuskie – ale jego zwykły chleb jest również bardzo popularny.

Złożoność: trudny Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 4 godzinyPieczeniePiekarniaPustyPrzekąskaImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 średni ziemniak50 g jajek (1 średnie jajko)200 g pełnego mleka12 g świeżych drożdży prasowanych60 g masła590 g mąkiolej roślinny50 g cukru15 gramów soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w średnią kostkę, włóż do rondla, zalej około 2 szklankami wrzącej wody, gotuj do całkowitej miękkości, około 20 minut. Odmierz 135 g gotowanych ziemniaków (zmiksuj je na gładkie puree) i 50 ml bulionu ziemniaczanego. Fajny.

Krok 2

Lekko ubij jajko. Rozkruszyć drożdże. Podgrzej mleko do 38°C. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Czystą miskę i kulę ciasta natłuszczamy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej dziurki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 3

Ciasto wyrabiać przez 30 sekund, uformować kulę, ponownie włożyć do miski, ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 4

Połóż ciasto na natłuszczonej powierzchni roboczej i rozłóż je na prostokąt tak, aby krótszy bok znajdował się przed tobą. Obiema rękami chwyć dwa rogi krótszego boku prostokąta znajdującego się najdalej od Ciebie, rozciągnij go lekko i złóż na pół w poprzek. Teraz chwyć dwa pozostałe rogi po prawej stronie – pociągnij i złóż ciasto ponownie na pół. Powtórz operację z pozostałymi bokami prostokąta. Technologia ta nazywa się rozciąganiem i składaniem („rozciąganie i składanie”).

Krok 5

Ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 6

Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformuj kulę i ułóż na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia w szachownicę w odległości 3-4 cm od siebie. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, 1–2 godziny.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 175°C z termoobiegiem lub 190°C od góry do dołu. Piec na złoty kolor, 14 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja