Bułeczki ze skondensowanym mlekiem
gastronomia 17 kwietnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Bułeczki z mlekiem skondensowanym to marzenie każdego smakosza! W tym cieście gwiazdy są naprawdę zgrane: słodkie ciasto drożdżowe plus nadzienie, które rozpływa się w ustach, więc po prostu nie będziesz w stanie się powstrzymać i zjeść tylko jeden kawałek. Procesu przygotowania takich bułek nie można oczywiście nazwać szybkim i bardzo prostym, ale w tym przypadku nie pożałujesz wysiłku i poświęconego czasu, ponieważ domowe bułki są zawsze bezkonkurencyjne. Swoją drogą, nie ma wstydu oferować gościom takie wypieki. Spróbuj, a przekonasz się, jaką przyjemność kulinarną mogą przynieść pozornie niezbyt skomplikowane bułeczki z mlekiem skondensowanym!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 407,76 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Używany: 9,90 g/12,43 g/65,08BułeczkiPiekarniaPrzekąskaHerbataWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJImleko – 250 mlcukier – 100 gświeże drożdże – 20 gmąka – 650 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastajaja C0 – 2 szt.masło – 90 gcukier waniliowy – 8 gsól – 8 ggotowane mleko skondensowane – 350 gżółtko jaja – 1 szt.śmietana 10% tłuszczu – 1,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Na ciasto podgrzej mleko do temperatury 35°C. Wlać do dużej miski. Dodaj 1 łyżkę. l. cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Krok 2
Dodać 100 g przesianej mąki. Zamieszaj ponownie. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto powinno być pokryte małymi bąbelkami.
Krok 3
W tym czasie ubić jajka z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym oraz solą. Rozpuść masło i lekko ostudź. Do ciasta dodać roztrzepane jajka i pozostałą mąkę (przesianą). Dokładnie ugniataj.
Krok 4
Wlać roztopione masło. Ciasto wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą haka miksera), aż przestanie kleić się do dłoni i nabierze jednorodnej konsystencji.
Krok 5
Z powstałego ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno w przybliżeniu podwoić swoją objętość.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką i podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulę (przyszłe bułeczki). Przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 7
Z kulek uformuj placki o grubości co najmniej 3 mm. Na środku umieść około łyżeczki skondensowanego mleka. Podnieś brzegi ciastek do góry i zsuń je. Uformuj bułki.
Krok 8
Powstałe kawałki ciasta ostrożnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj czystą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 9
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Za pomocą pędzla posmaruj bułki żółtkami lekko ubitymi śmietaną. Piec około 20 minut. Bułeczki powinny się dobrze zarumienić.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed podaniem bułki należy lekko ostudzić, aż będą ciepłe. W przeciwnym razie podczas gryzienia istnieje ryzyko poparzenia gorącym skondensowanym mlekiem.
PRZY OKAZJI
Do nadzienia bułki zalanego skondensowanym mlekiem można dodać posiekane orzechy włoskie. Aby były bardziej aromatyczne, należy je najpierw usmażyć na suchej patelni.