Do przepisu
Orzechy pekan – przez długi czas orzechy pekan były egzotycznym składnikiem spotykanym w amerykańskich książkach kucharskich. I zastąpiliśmy je orzechami włoskimi. Są trochę podobne pod względem wyglądu, ale nie w smaku! Orzechy pekan są znacznie ostrzejsze i bogatsze. Szczególnie dobre są te orzechy, które sprzedawane są (na naszych rynkach) w skorupce – gładkiej jak jajko.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 50 minutBułeczkiPiekarniaPrzekąskaBułeczkiCiasto francuskieCiastoHerbataSKŁADNIKI NA 6 PORCJI400 g borówek100 g brązowego cukru100 g orzechów pekan500 g ciasta francuskiego100 g masła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondelku z tłuczkiem utrzeć 300 g borówek brusznicowych i 100 g brązowego cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie dość gęsty dżem, około 10 minut. Fajny. Posiekaj 100 g orzechów pekan, tak aby uzyskać duże kawałki, średnie kawałki i mały okruszek. Rozwałkuj 500 g ciasta francuskiego na jeden lub dwa cienkie arkusze. Posmarować konfiturą borówkową, posypać 100 g całych borówek i orzechami. Na wierzchu ułożyć 100 g masła, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z ciasta zwiń niezbyt ciasny wałek, pokrój go w poprzek na kawałki o grubości 2 cm i ułóż w „kolumnach” na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawić na 15 minut, piec w temperaturze 200°C przez 12–15 minut.
PRZY OKAZJI
Borówka brusznicowa to dość słodka jagoda, ale z jakiegoś powodu prawie wszyscy mieszkańcy północy używają jej dżemu nie jako deseru, ale jako sosu do smażonego lub pieczonego mięsa. Zimą często podawane są marynowane borówki brusznicy, które zachowują lwią część witamin. Aby to zrobić, dokładnie umyj jagody i zalej bardzo słabym, schłodzonym syropem (na 1 kg borówek – 1 litr wody i tylko 2 łyżki cukru). W chłodnym miejscu namoczone borówki brusznicy będą przechowywane przez co najmniej rok.