Bułeczki do hot dogów

Bułeczki do hot dogów

gastronomia 25 kwietnia 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarzgarmażeria Do przepisu

Bułeczki do hot dogów pozwalają na przygotowanie tych ukochanych kanapek w domu, przy użyciu sprawdzonych, wysokiej jakości składników. „Czy nie łatwiej kupić podkład w sklepie?” – zapyta sceptyczny czytelnik. Niewątpliwie! Tylko smak i konsystencja tych bułek będzie uderzająco różnić się od „domowych”. Ponadto przygotowanie ciasta na nie nie jest wcale trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dlatego nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu, mogą zabrać się do pracy. Najważniejsze jest, aby dobrze zagnieść ciasto (pomoże dobry mikser ze specjalnymi nasadkami!), odstawić do wyrośnięcia, a następnie podzielić na porcje i upiec. Nawiasem mówiąc, proces formowania bułek jest bardzo przyjemny, można powiedzieć, fascynujący. Spróbuj!

Złożoność: łatwo Kalorie: 277,95 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 45 minut Używany: 7,36 g/6,92 g/47,05BułeczkiPiekarniaPrzekąskaCiastoHerbataWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImleko – 250 mlcukier – 9 gdrożdże suszone – 5 gmąka – 490 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – 10 gmasło – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Podgrzej mleko do temperatury 35°C. Wlać do dużej miski. Dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do aktywacji (na powierzchni pojawi się piana).

Krok 2

Mąkę i sól przesiać przez drobne sito. Dodać do masy drożdżowej i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy specjalnych haków do wyrabiania ciasta (10 minut). Wlać roztopione masło. Ugniataj przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Z ciasta uformuj kulę i przykryj czystą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto na bułkę powinno mniej więcej podwoić swoją objętość i stać się puszyste.

Krok 4

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i zwinąć w grubą kiełbasę. Podziel go na 8 równych części. Każdą rozwałkować na płaski placek o średnicy około 15 cm.

Krok 5

Zwiń ciasta ciasno w bułki i ułóż przyszłe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-45 minut.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj bułki wodą. Piec około 25 minut. Pozwól bułkom ostygnąć. Następnie przekrój wzdłuż na pół i ugotuj hot dogi.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeżeli chcesz, żeby bułki do hot dogów były wyjątkowo miękkie, bez skórki na wierzchu, posmaruj je masłem zaraz po upieczeniu i zostaw pod grubym ręcznikiem na 10 minut.

PRZY OKAZJI

Po co w ogóle pakować kiełbaski w bułki? Chodzi o banalny komfort! Pod koniec XIX wieku w Ameryce zaczęto aktywnie sprzedawać na ulicach gorące kiełbaski jako szybką przekąskę. Jedzenie ich było niewygodne, bo brudziły dłonie i rękawiczki. Handlarze postanowili więc ułożyć kiełbaski w długie bułki, po drodze uzupełniając je różnymi sosami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja