Brzoskwiniowy karmel
Larisa Derii 13 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘnektarynki lub brzoskwinie – 600 gcukier – 100 gwoda – 50 mlsok z cytryny – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie umyj i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Do wody dodać cukier i ugotować gęsty, złocisty karmel.
Krok 3
Do karmelu dodać pokrojone brzoskwinie i gotować 10 minut. Brzoskwinie puszczą sok i rozpuszczą zagęszczony karmel. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
Krok 4
Odłóż część dżemu, a resztę zmiksuj w blenderze. Połącz kawałki brzoskwiń z puree, ponownie zagotuj i przelej do czystych, suchych słoików. Odwróć się i poczekaj, aż dżem ostygnie. Idealny do naleśników, serników, tostów, jogurtów czy lodów. Zachowaj lato w słoiku! Smacznego!