Brzoskwinie zakonserwowane w winie
gastronomia 01 października 2008 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 500 gsok z cytryny – 1 łyżka. l.mielony cynamon – 0,5 łyżeczki.goździkwino białe wytrawne – 1 ldojrzałe mocne brzoskwinie – 1,5 kgmielony imbir – 0,25 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj syrop cukrowy. W dużym rondlu zagotuj 300 ml wody, dodaj cukier, cynamon i imbir. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw na małym ogniu.
Krok 2
Umyj brzoskwinie i goździki. Zaparzamy brzoskwinie wrzątkiem i w każdy owoc wciskamy po kilka pąków goździkowych.
Krok 3
Delikatnie zanurz brzoskwinie w syropie i gotuj przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 3-4 godziny.
Krok 4
Syrop odcedzić do miski.
Krok 5
Na patelnię z brzoskwiniami wlej wino i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Krok 6
Drewnianą łyżką przełóż brzoskwinie do ciepłych, wysterylizowanych słoików. Pozostały bulion zagotuj i natychmiast polej nim brzoskwinie. Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.