Do przepisu
Brokuły często gotuje się w cieście. Poszliśmy dalej i przygotowaliśmy ciekawą panierkę do tej kapusty z chleba, wędzonego boczku i przypraw. Brokuły panierowane mogą być zarówno dodatkiem, jak i samodzielnym daniem.
Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżoweDanie głównePizzaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g brokułów200 g czerstwej białej bułki tartej1 ząbek czosnku1 papryczka chili3 gałązki rozmarynu70g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plasterkioliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasól, pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brokuły podzielić na różyczki; duże różyczki przeciąć na pół. Papryczkę chili przekrój na pół i usuń nasiona. Drobno posiekaj chili i czosnek.
Krok 2
W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę, włóż do niej brokuły i gotuj przez 4 minuty. Następnie natychmiast włóż brokuły do wody z lodem. Wyjąć i osuszyć na ręcznikach papierowych.
Krok 3
Połącz drobno posiekany boczek z bułką tartą, papryczką chili, czosnkiem, liśćmi rozmarynu i zmiel blenderem na okruchy. Smażyć powstałą mieszaninę na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą na złoty kolor.
Krok 4
Brokuły włóż na patelnię z 1 łyżką. l. oliwa z oliwek i ciepło. Wymieszać z powstałą panierką, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.