Brązowe grzanki chlebowe z czosnkiem na patelni
gastronomia 23 listopada 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Grzanki z czarnego chleba z czosnkiem przygotujesz na patelni w zaledwie 30 minut: w rezultacie otrzymasz bardzo smaczną i satysfakcjonującą przekąskę do piwa lub dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Zapraszamy do wypróbowania bardzo nietypowego przepisu na to danie, który gwarantuje naprawdę doskonały efekt. Kromki chleba moczy się wstępnie w oleju roślinnym zmieszanym z czosnkiem i przepuszcza przez prasę, a dopiero potem smaży na patelni. Dzięki temu na Twoim stole pojawią się niezwykle aromatyczne grzanki – z apetyczną chrupiącą skórką, ale miękkim w środku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 565,33 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,69 g/41,44 g/42,94PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIchleb żytni (najlepiej z kminkiem lub kolendrą) – 400 gczosnek – 10 ząbkówolej roślinny – 8 łyżek. l.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj chleb na grzanki. Odetnij cienko skórkę z chleba. Okruchy pokroić w duże plastry (jak na kanapki) o grubości około 2 cm. Pozostawić w tej formie do czasu wykorzystania.
Krok 2
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę do małej miski. Dodać około pół łyżeczki soli i wymieszać. Wlać połowę oleju roślinnego. Zamieszaj ponownie.
Krok 3
Na desce połóż jedną grubą kromkę chleba żytniego. Posmaruj go obficie mieszanką czosnku. Na wierzch połóż kolejny plasterek. Ponownie posmaruj mieszanką czosnku.
Krok 4
Kontynuuj w ten sposób, lekko dociskając do siebie powlekane plastry. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Chleb należy namoczyć w mieszance czosnkowej.
Krok 5
Zdemontuj konstrukcję z kromek chleba. Z każdego zeskrob mieszankę czosnkową. Chleb pokroić w długie paluszki o grubości 2 cm, których suche brzegi (nienamoczone w mieszance czosnkowej) posmarować pędzelkiem pozostałym olejem roślinnym.
Krok 6
Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Połóż kilka kromek chleba żytniego i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Wnętrze grzanek powinno pozostać miękkie. Podawaj natychmiast.
UWAGA DO GOSPODARKI
Grzanki z brązowego chleba z czosnkiem można ugotować nie na patelni, ale upiec. Przygotowane według przepisu plastry wystarczy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C na 15 minut.
PRZY OKAZJI
Czasami grzanki z czarnego chleba przygotowuje się inaczej: najpierw kromki są po prostu smażone ze wszystkich stron na maśle, a następnie po prostu nacierane ząbkami czosnku i posypywane solą.