Bransoletka z sałatką i granatem z języczkiem
gastronomia 12 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Bransoletka z granatu z językiem to bardziej reprezentacyjna wersja tego popularnego dania, które często podawane jest na noworocznym stole. Gospodynie domowe często zmieniają przepis w zależności od własnych upodobań smakowych: do kompozycji dodaje się gotowany filet z kurczaka, suszone śliwki, a nawet grzyby. Ale wersja z językiem zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Co by nie mówić, ten drogi produkt w naszym kraju zaliczany jest do produktów świątecznych, więc mało kto podejmie się jego przyrządzenia ot tak, nie na tę okazję. Jeśli mówimy o świątecznym stole, odpowiedni będzie przepis na sałatkę z języka: część można wykorzystać jako składnik tego dania, a resztę można pokroić w cienkie plasterki i podać jako przystawkę. Zatem ugotuj warzywa, jajka, pokrój je razem ze składnikiem mięsnym i złóż w formie „bransoletki” zgodnie z naszą instrukcją!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 348,77 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 9,40 g/27,19 g/17,66SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIjęzyk wołowy – 1 szt. (sałatka wymaga 300–400 g gotowanego ozora)buraki – 250 gziemniaki – 250 gmarchewka średniej wielkości – 250 gcebula – 150 golej roślinny – 2 łyżki. l.czosnek – 2 ząbkiorzechy włoskie łuskane – 50 ggranat – 1 szt.majonez – 150 – 200 gwarzywa do dekoracji – do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Przede wszystkim ugotuj język. Obierz, umyj i włóż do dużego rondla. Zalać gorącą wodą tak, aby zakryła język warstwą 3-4 cm.
Krok 2
Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego. Dodać trochę soli i gotować około 1,5 godziny (oblicz, że na 500 g ozora potrzeba około 30 minut). Studzimy w bulionie.
Krok 3
Buraki, marchewkę i ziemniaki na sałatkę dokładnie umyj pędzelkiem. Gotuj oddzielnie, aż do całkowitego ugotowania. W przypadku buraków zajmie to około dwóch godzin, w przypadku ziemniaków i marchwi – około pół godziny. Całkowicie ostudzić.
Krok 4
Ziemniaki, marchewkę i buraki na sałatkę obrać, następnie zetrzeć je pojedynczo do trzech różnych misek. Oczyść język, odetnij kawałek o masie 300–400 g i posiekaj (resztę można wyjąć i wykorzystać jako przekąskę lub do kanapek).
Krok 5
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i mieszając smażyć na złoty kolor. Studzimy, mieszamy z posiekanym językiem. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Drobno posiekaj orzechy. Do utartych buraków dodać razem z czosnkiem i wymieszać.
Krok 6
Umyj granat, pokrój go i wybierz z niego nasiona. Weź płaski duży talerz. Umieść szklankę na środku. Ułóż wokół niego warstwami ziemniaki, ozorek ze smażoną cebulą, marchewkę i buraki z orzechami, smarując każdy majonez i lekko doprawiając solą i pieprzem.
Krok 7
Wyrównaj górę. Posypać pestkami granatu i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie ostrożnie wyjmij szybę. Udekoruj ziołami do smaku. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatkę z bransoletką z granatów można przygotować nie tylko z ozorem, ale także z wołowiną. Można go po prostu ugotować lub, co jest smaczniejsze, upiec, owinięte w arkusz dobrej folii spożywczej.
PRZY OKAZJI
Sałatka z bransoletką z granatów czasami jest przygotowywana tylko z gotowanej marchewki, bez buraków. Dlatego jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz go używać, po prostu wyklucz go z przepisu.