Borowik marynowany
gastronomia 22 czerwca 2007(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 86,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 szklanki wodyNa słoik 0,5 l:3 ziarna pieprzu0,5 łyżeczki kolendra700 g masłaesencja octowa – 1 łyżeczka.3 pąki goździkówliść laurowy1,5 łyżki. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj masło i dokładnie umyj. Za pomocą małego noża usuń skórkę z kapeluszy.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i dodaj grzyby. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, delikatnie mieszając i kontynuując zbieranie piany. Grzyby będą gotowe, gdy opadną, a solanka stanie się przejrzysta.
Krok 3
Umieść liść laurowy i przyprawy w wysterylizowanym słoiku. Do przenoszenia grzybów użyj łyżki cedzakowej. Grzyby muszą być bardzo ciasno upakowane. Do słoiczka wlej esencję octową. Dodać przecedzony bulion. Przykryć pokrywką i sterylizować we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie zwiń słoik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.