Koreańskie pomidory błyskawiczne
Do przepisu
Koreańskie pomidory instant to niesamowita przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dań „na gorąco”. A najlepsze jest to, że nasz przepis nie wymaga obróbki cieplnej owoców! Pomidory kroi się po prostu na połówki lub duże plasterki, a następnie umieszcza w słoiku zmieszanym z ostrym dressingiem paprykowym. Nawiasem mówiąc, to ona jest odpowiedzialna za nienaganne zachowanie koreańskich zimnych przekąsek przez cały tydzień. Chociaż zwykle takie pomidory po prostu „nie żyją” tak długo, ponieważ je się je, jeśli nie w jeden dzień, to w dwa.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 119,30 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,65 g/6,88 g/12,60KonserwowanieKuchnia koreańskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśrednie pomidory śliwkowe – 2 kg słodka papryka – 2 szt. ostra papryka – 2 szt. czosnku – 2 główki koperku – 2 gałązki pietruszki – 2 gałązki octu stołowego (9%) – 100 ml rafinowanego oleju roślinnego – 100 ml cukru – 100 g soli – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoik i plastikową lub zakrętkę na pomidory. Umyj je dokładnie mydłem do naczyń i opłucz. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 2
Przygotuj pikantny sos pomidorowy. Umyj i osusz słodką paprykę. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć błony i nasiona. Umyj ostrą paprykę i usuń łodygi. Obierz czosnek. Koper i natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć.
Krok 3
Przełóż słodką i ostrą paprykę oraz czosnek do miski przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Posiekaj warzywa. Dodaj do miski. Dodaj sól i cukier, wlej ocet i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Umyj i osusz pomidory. Przeciąć wzdłuż na pół. Usuń podstawy łodyg. Na dno przygotowanego słoika nałóż 3 łyżki gorącego dressingu.
Krok 5
Następnie do słoika włóż pomidory na zmianę z ostrym dressingiem paprykowym. Przykryć szczelną pokrywką (nie zwijać!). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 6
Wyjmij słoik z lodówki i odwróć go. Górną warstwę pomidorów można zjeść. Pozostałe wkładamy do lodówki na kolejne 12 godzin, aby dolne również się zamarynowały. Koreańskie pomidory można przechowywać przez 5-7 dni.
UWAGA DO GOSPODARKI
Koreańskie pomidory świetnie nadają się na każdy świąteczny stół, na przykład sylwestrowy. Ale ponieważ taka przekąska nie trwa długo, po prostu przygotuj ją bezpośrednio przed uroczystością, kilka dni wcześniej. Pomidory koktajlowe doskonale sprawdzają się jako surowiec.
PRZY OKAZJI
Ilość ostrej papryki w koreańskim przepisie na pomidory możesz dostosować według własnego uznania. Niektórzy wolą usuwać nasiona, ponieważ nadają one niesamowicie ostry smak.