Błyskawiczne marynowane pomidory
Elżbieta Akinszyna 22 września 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Błyskawiczne marynowane pomidory urozmaicą Twój posiłek o każdej porze roku. Przydadzą się jednak szczególnie latem, kiedy wszyscy mają już dość świeżych pomidorów, a rośliny w dalszym ciągu obficie owocują. Jak sama nazwa wskazuje, taką przekąskę można przygotować bardzo szybko – zrobienie wszystkiego zajmie kilka godzin. Co więcej, większość czasu spędza się na czekaniu, aż pomidory się marynują. Dzięki temu na Twoim stole pojawi się lekka przekąska: pikantna i pikantna dzięki czosnkowi, pikantna od ziół i z lekkim posmakiem miodu. Trzeba przyznać, że takie kiszone pomidory świetnie smakują zarówno same, jak i jako dodatek do innych warzyw, mięsa czy drobiu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 462,17 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 5,62 g/37,22 g/26,49MarynowanieKolacjaPrzekąskaPopołudniowa przekąskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKiedy przyjdą gościeSKŁADNIKI NA 2 PORCJE–2Porcje+Pomidor (pomidor) 6 szt.Cebula 1 sztukaCzosnek 4 ząbkiŚwieża bazylia 2 gałęziePietruszka 2 gałęzieNa marynatę:Rafinowany olej roślinny 80mlSos sojowy 2 łyżkiOcet jabłkowy 3% 2 łyżkiMiód 3 łyżeczkiSól 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić błyskawiczne marynowane pomidory, musisz najpierw wybrać pomidory wysokiej jakości. Powinny być dojrzałe, ale elastyczne, bez uszkodzeń. Odmiana nie ma znaczenia, ale lepiej jest z mięsistą miąższem. Pokrój je na ćwiartki. Jeśli pomidory są duże, pokrój je na ósemki. Dzięki temu szybciej się zamarynują i będą wygodniejsze do spożycia.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka lub ćwiartki krążków. Obierz ząbki czosnku i przepuść je przez prasę. Jeśli nie masz tego urządzenia, drobno posiekaj je nożem. Odłóż kilka listków kolendry i bazylii do dekoracji, a resztę posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
Krok 3
Zrób marynatę do pomidorów. Weź małą miskę i wlej do niej olej roślinny. Na taką lekką przekąskę polecamy sięgnąć po nierafinowaną oliwę z oliwek – nada ona pomidorom dodatkowej cierpkiej nuty smakowej. Dodaj ocet jabłkowy i sos sojowy.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
Krok 4
Do marynaty użyj dowolnego miodu, według własnego gustu. Wygodniej jest, aby był płynny, ale jeśli masz tylko gęsty, możesz go roztopić w kąpieli wodnej. Do miski z marynatą dodaj miód i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
Krok 5
Weź rondelek lub dużą miskę. Włóż do niego kolejno pomidory, cebulę, czosnek i zioła. Zalej wszystko marynatą. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby pomidory były pokryte marynatą, ale staraj się ich nie zdeformować. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą dwóch łyżek stołowych od dołu do góry.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
Krok 6
Pojemnik z marynowanymi pomidorami pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie można je ponownie dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Albo jeszcze lepiej, jeszcze godzina. Wyjmij marynowane pomidory instant, włóż je do pięknej salaterki i udekoruj kolendrą i listkami bazylii. Podawać.
Pomidory marynowane błyskawiczne ()
PRZY OKAZJI
Do przyprawiania marynowanych pomidorów błyskawicznych możesz użyć nie tylko oliwy z oliwek. Siemię lniane, sezam lub ryż są idealne – wybierz według własnego gustu!
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby nadać dressingowi jeszcze większej pikanterii, można dodać do niego musztardę. Jeśli lubisz ziarniste, możesz dodać więcej, np. 2 łyżeczki, a jeśli lubisz ostre, wystarczy jedna łyżeczka.