Błyskawiczna kapusta kiszona
Do przepisu
Ta szybko gotowana kiszona kapusta smakuje każdemu, kto jej spróbuje: smak jest dyskretny, świeży i bardzo przyjemny. Nawiasem mówiąc, taką przystawkę można następnie wykorzystać jako podstawę różnorodnych dań! Podzielić kapustę kiszoną do misek i do każdej z nich dodać świeże pomidory lub paprykę, czerwoną cebulę lub drobno posiekaną zieloną cebulę, gotowane ziemniaki lub marynowane grzyby. Dopraw odrobiną oleju, a będziesz miał na stole cały bar sałatkowy. Kiszonkę błyskawiczną można duszić z wieprzowiną, kurczakiem, a nawet dodawać do kapuśniaku! Czy chcesz, aby to puste miejsce było bardziej „poprawne”? Zastąp ocet rozcieńczonym sokiem z cytryny (1:1): doda on ciekawej nuty cytrusowej do smaku kiszonej kapusty.
Złożoność: łatwo Kalorie: 456,20 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 3,32 g/33,19 g/33,82PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEwoda pitna – 500 ml cukier – 70 olej roślinny – 100 ml sól – 1 łyżka. l. kapusta biała – 500 g marchewka – 1 szt. ocet stołowy (9%) – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj marynatę na kapustę błyskawiczną. Aby to zrobić, połącz ciepłą wodę, cukier, olej roślinny i sól w rondlu lub rondlu. Wymieszaj łyżką.
Krok 2
Pojemnik ze składnikami marynaty postawić na ogniu, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić, aż będzie ciepłe.
Krok 3
Przygotuj kapustę do marynowania. Usuń górne liście, odetnij łodygę i szorstkie części główki kapusty. Kapustę drobno posiekaj i włóż do dużej emaliowanej miski.
Krok 4
Słoiki o pojemności 0,3–0,7 litra dokładnie umyj sodą lub specjalnym środkiem odtłuszczającym. Wlać wrzącą wodę do środka. Odwróć się na złożony ręcznik i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 5
Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w bardzo cienkie paski. Dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj i przełóż do czystych, suchych słoików.
Krok 6
Do wcześniej ostudzonej marynaty wlać ocet i wymieszać. Do słoików wlać kapustę i marchewkę (warzywa powinny być całkowicie zakryte płynem).
Krok 7
Przykryj słoiki plastikowymi pokrywkami i umieść je w lodówce lub piwnicy. Pozostawić na 5-6 godzin (najlepiej na całą noc). Kapusta błyskawiczna jest gotowa!
PRZYDATNE RADY
Kapustę kiszoną błyskawiczną należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (najlepiej w lodówce) przez tydzień. Zapobiegnie to kwaśnieniu i zachowa przyjemną chrupiącą konsystencję.
PRZY OKAZJI
Kiszona kapusta błyskawiczna stanie się bardziej aromatyczna i smaczniejsza, jeśli do ciepłej marynaty dodamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę kminku wraz z octem.