Błyskawiczna kapusta kiszona

Błyskawiczna kapusta kiszona

Błyskawiczna kapusta kiszona Błyskawiczna kapusta kiszona Błyskawiczna kapusta kiszona Błyskawiczna kapusta kiszona Do przepisu

Ta szybko gotowana kiszona kapusta smakuje każdemu, kto jej spróbuje: smak jest dyskretny, świeży i bardzo przyjemny. Nawiasem mówiąc, taką przystawkę można następnie wykorzystać jako podstawę różnorodnych dań! Podzielić kapustę kiszoną do misek i do każdej z nich dodać świeże pomidory lub paprykę, czerwoną cebulę lub drobno posiekaną zieloną cebulę, gotowane ziemniaki lub marynowane grzyby. Dopraw odrobiną oleju, a będziesz miał na stole cały bar sałatkowy. Kiszonkę błyskawiczną można duszić z wieprzowiną, kurczakiem, a nawet dodawać do kapuśniaku! Czy chcesz, aby to puste miejsce było bardziej „poprawne”? Zastąp ocet rozcieńczonym sokiem z cytryny (1:1): doda on ciekawej nuty cytrusowej do smaku kiszonej kapusty.

Złożoność: łatwo Kalorie: 456,20 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 3,32 g/33,19 g/33,82PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEwoda pitna – 500 ml cukier – 70 olej roślinny – 100 ml sól – 1 łyżka. l. kapusta biała – 500 g marchewka – 1 szt. ocet stołowy (9%) – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj marynatę na kapustę błyskawiczną. Aby to zrobić, połącz ciepłą wodę, cukier, olej roślinny i sól w rondlu lub rondlu. Wymieszaj łyżką.

Krok 2

Pojemnik ze składnikami marynaty postawić na ogniu, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić, aż będzie ciepłe.

Krok 3

Przygotuj kapustę do marynowania. Usuń górne liście, odetnij łodygę i szorstkie części główki kapusty. Kapustę drobno posiekaj i włóż do dużej emaliowanej miski.

Krok 4

Słoiki o pojemności 0,3–0,7 litra dokładnie umyj sodą lub specjalnym środkiem odtłuszczającym. Wlać wrzącą wodę do środka. Odwróć się na złożony ręcznik i pozostaw do wyschnięcia.

Krok 5

Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w bardzo cienkie paski. Dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj i przełóż do czystych, suchych słoików.

Krok 6

Do wcześniej ostudzonej marynaty wlać ocet i wymieszać. Do słoików wlać kapustę i marchewkę (warzywa powinny być całkowicie zakryte płynem).

Krok 7

Przykryj słoiki plastikowymi pokrywkami i umieść je w lodówce lub piwnicy. Pozostawić na 5-6 godzin (najlepiej na całą noc). Kapusta błyskawiczna jest gotowa!

PRZYDATNE RADY

Kapustę kiszoną błyskawiczną należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (najlepiej w lodówce) przez tydzień. Zapobiegnie to kwaśnieniu i zachowa przyjemną chrupiącą konsystencję.

PRZY OKAZJI

Kiszona kapusta błyskawiczna stanie się bardziej aromatyczna i smaczniejsza, jeśli do ciepłej marynaty dodamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę kminku wraz z octem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja